videoprilog Dijale Halilagić (Dnevnik 2)

USK: Prošla gotovo godina od poplava, poljoprivrednici čekaju obećanu pomoć

Prošla je gotovo godina otkako su Unsko-sanski kanton zadesile poplave. U tom periodu najviše štete su pretrpjeli poljoprivrednici. Njihov posao je tvornica pod nebom, a nebo često šalje uslove koji njihov rad unište. Štete najčešće saniraju sami, jer podrška uglavnom ostaje deklarativna. Enormne gubitke pretpjeli su nakon posljednjih poplava, a obećanu pomoć dobili su djelomično ili nikako.

Na udaru prirodnih nepogoda prvi su uvijek poljoprivrednici. U maju prošle godine Šefiku Dediću je poplavljeno gotovo 20 hektara zemlje, one zemlje koju je dao pod hipoteku da bi kupio traktor. Tada nam je kazao da je, uprkos svom optimizmu na početku sezone, uvijek spreman i na razočarenje.

„U proljetnoj sjetvi sam posijao sedam hektara krompira i pripremam za tri hektara kupusa, a hektar na drugoj lokaciji sam zaorao jer ga je poplava uništila, pa ću i njega presaditi. Uložiš, radiš, obradiš i preko noći to ti sve odnese ili suša ili poplava“, priča poljoprivrednik Šefik Dedić.

Nije ovo prva šteta koju je pretrpio kroz godine rada u poljoprivredi. Ranijih godina šteta mu je procijenjena na skoro 100.000 maraka. Nakon tri godine borbe dobio je tek 20.000. Prema riječima njegovog sina Elvisa Dedića, odštetu ni za proteklu godinu nisu dočekali:

„Popisali smo sve štete i predali spisak u Civilnu zaštitu. Međutim, prošlo je skoro godinu, a nikakvog odgovora još nemamo - da li će se isplaćivati štete i u kojem omjeru, ako će se isplaćivati.“

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić (POMAK) kaže da na poljoprivrednike nisu zaboravili, a ni na ona obećanja koja su im dali. Akti s federalnog nivoa, koji su jednaki za sve, ističe, usporili su proces pa su inicirali i njihovo ubrzanje.

„U finalnoj smo fazi obrade odštetnih zahtjeva, rješenja su ovih dana potpisana i trebaju biti u narednih nekoliko dana uručena strankama. Nakon toga, ako ne bude žalbi, trebali bi ići zaključci o isplatama i naknadam šteta za one zahtjeve koji su bili opravdani, odnosno, potpuni“, poručuje Sedić.

S obzirom na to da je Grad Bihać u kratkom periodu pretrpio dvije velike poplave, sredstva su ograničena i bit će isplaćena prema mogućnostima. Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a kažu na nivou kantona rebalansom budžeta izdvojena su i dodatna.

„U okviru dogovorene dinamike, svim našim poljoprivrednicima su isplaćena u cijelosti sredstva za ovu godinu, ona planirana iz 2023. i rebalansom dva miliona maraka - što prelazi ukupnu sumu preko 12 miliona maraka“, ističe resorni ministar Mehmed Ćenanović (SDA).

Činjenica da će dobiti obećanu i neophodnu odštetu utješna je za poljoprivrednike, no za ovu godinu su već spremni, svjesni su da ih zbog nedostatka snijega vrlo lako može zadesiti suša. Ipak, u novu sezonu su ponovo krenuli optimistično uz nadu da više neće morati tražiti i čekati – nečiju pomoć.

federalna.ba

USK poljoprivreda poljoprivrednici šteta poplave
Brazil poplave
0 19.05.2024 12:07
Kemal Hrnjić Stolac poljoprivreda rurarni razvoj
0 16.05.2024 09:25
Brazil poplave katastrofa
0 16.05.2024 08:45
Iran poplave stradali
0 16.05.2024 08:40