videoprilog Gordane Antonić (Dnevnik 2)

Podrška Europola nam je neprocjenjiva

Davanjem saglasnosti na Prijedlog pravilnika o radu i operativnoj saradnji zajedničke kontakt-tačke za BiH za saradnju s Europolom, Vijeće ministara BiH ispunilo je još jednu obavezu naše zemlje na putu ka evropskim integracijama. Geostrateški položaj BiH postaje nezaobilazna narko-ruta i teritorija preko koje se migranti nastoje domoći prostora zapadnoevropskih zemalja. Zbog toga je podrška Europola domaćim sigurnosnim strukturama neprocjenjiva.

Uspostavljanjem kontakt-tačke između BiH i Europola saradnja sa ovom međunarodnom policijskom agencijom bit će unaprijeđena. Rezultat dosadašnje koordinacije bilo je otkrivanje sadržaja iz kripti korištenih posredstvom aplikacije Sky, što je uzdrmalo javnost jer su dokazi vodili do osoba iz vrha pravosuđa, ali i Obavještajno-sigurnosne agencije.

“Policija KS-a pod nadzorom i u saradnji sa Tužilaštvom BiH provodi opsežne i intenzivne aktivnosti na otkrivanju i dokumentovanju izvršnih krivičnih djela te identifikaciji i pronalasku izvršilaca istih”, kazao je Mirza Hadžiabdić, portparol Uprave policije MUP-a KS-a.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjoj Luci, smatra kako će saradnja sa Europolom unaprijediti rad policijskih agencija i agencija za provođenje zakona: “U tom slučaju Europol je imao određenu ulogu, ali mislim da je međunarodna pravna pomoć bila od većeg značaja, putem nje, što je sasvim drugi instrument, došlo se do tih informacija, odnosno policija KS-a je dobila te prve informacije, a potom i sve druge”.

Aplikacija Sky počela je odmotavati klupko i otkrivati detalje o ubistvima sarajevskih policajaca, što je Tužilaštvu Kantona Sarajevo pomoglo kompletirati spisak osumnjičenih.

“Aplikacija Sky predstavlja pozitivno iznenađenje za sve koji rade u policijskim organima, tužilaštvima i pravosuđu. To je neočekivan način dolaska do povjerljivih informacija o kriminalnim aktivnostima, vrlo ozbiljnim transnacionalnim međunarodnim organizovanim kriminalnim aktivnostima, za koje se prije nekoliko godina nije moglo se zamisliti da će se na takav način ti podaci moći dobiti”, navodi Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu za kriminologiju i sigurnosne studije UNSA.

Sudski vještak informacijsko-komunikacijske struke Saša Mrdović ističe kako se može očekivati da, pošto postoji potreba za takvim, legalna i nelegalna, postoji tržište - postoje nove aplikacije koje se koriste i pružaju nove nivoe zaštite.

Izazov je i pred domaćim pravosuđem koje će se odrediti prema dokazima prikupljenim savremenim komunikacijskim tehnologijama iz aplikacija Sky i Anom u predmetima organizovanog kriminala i korupcije. Prvi čovjek VSTV-a BiH Halil Lagumdžija je nedvosmislen: “Ja apsolutno ne tvrdim da to neće biti zakonito. Iskreno se nadam da hoće i da se, kroz predmete koji će uslijediti na osnovu ove dvije aplikacije, obračunamo sa kriminalom u našoj državi”.

Podrška Europola u BiH važna je i u oblasti sprečavanja trgovine ljudima i nelegalnih migracija. Manje od 2.700 migranata smješteno je u četiri bh. prihvatna centra, dok je oko 800 osoba izvan njih po vlastitom izboru. Do sada ih je najviše dolazilo preko Srbije zbog bezviznog režima koji ova država ima sa jednim brojem zemalja. Situacija je trenutno pod kontrolom, ali bojazan od pogoršanja postoji ulaskom Hrvatske u šengenski prostor, čime će bh. granice biti izloženije.

“To što je BiH donijela odluku da se pridruži multilateralnoj organizaciji Europola je svakako pozitivno u borbi protiv nelegalne migracije, ali ističem značaj regionalne i evropske saradnje. Zemlje Zapadnog Balkana trebaju razmjenjivati informacije i vršiti zajedno istrage, pratiti krugove ljudi koji se bave krijumčarenjem i trgovinom ljudima. Što se tiče Hrvatske i njenog pridruživanja šengenskom prostoru mi pratimo sva dešavanja i ne predviđamo velike promjene”, poručuje Laura Lungarotti, šefica Misije IOM-a u BiH.

Bh. teritorija, na putu između Istoka i Zapada, sve je frekventnija i za poslove prekograničnog kriminala. I u izvještaju Evropskog centra za nadzor droga i ovisnosti upravo je Zapadni Balkan targetiran kao ključno tržište za rasturanje opijata na tržište Evrope i Turske. Međunarodna policijska saradnja i presretanje kriptokomunikacija doveli su do rekordne zapljene 220 kg heroina u luci Ploče, od čega je jedan dio bio za naručioca iz Trebinja.

Uspostavljanje novih konekcija kriminalnih grupa zahtijeva i jaču saradnju policijskih agencija na međunarodnom nivou jer organizovani kriminal nema granica, a naše su sve popularnije za prljave poslove. Podrška Europola u lancu osnaživanja kapaciteta je neprocjenjiva, dok očekujemo uslovni kandidatski status za članstvo u EU.

federalna.ba

Put ka EU Europol
Europol međunarodna akcija pranje novca
0 05.12.2022 13:21
Europol akcija trgovina kokainom
0 28.11.2022 12:01
e-potpis elektronski potpis Put ka EU
0 20.11.2022 19:52
osobe sa invaliditetom Put ka EU
0 30.10.2022 19:55