videoprilog Samira Pašalića (Federacija danas)

Počinju 'Baščaršijske noći', koncert otvorenja u Narodnom pozorištu

Tradicionalni festival kulture “Baščaršijske noći” počinje večeras u Sarajevu i bit će zatvoren 31. jula, najavljeno je na pres-konferenciji u Bosanskom kluturnom centru (BKC).

Ta ustanova realizira Festival u saradnji s brojnim partnerima i uz podršku Vlade Sarajevskog kantona, odnosno Ministarstva kulture i sporta.

Brojni muzički, likovni, književni, teatarski i muzejski događaji pripremljeni su za ovu julsku manifestaciju.

Za večeras je najavljen koncert otvorenja, odnosno nastup Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu i veče Sergeja Prokofjeva, a uz to, nastup soliste Isaka Haračića, vođe sekcije violončela u Filharmoniji.

Direktor BKC-a Jasmin Duraković je na pres-konferenciji kazao da realizatori nastoje ove godine sačuvati tradicionalni koncept Festivala, ali je za subotu najavio i novi sadržaj, “Vidikovac Fest” na Trebeviću - nastup muzičkih grupa Srklet, Foxy Head, Almas, Zoster i Zabranjeno pušenje.

Među izložbenim postavkama, najavio je za period od 4. do 7. jula izložbu fotografija iz Avganistana iransko-kanadske fotografkinje Kiane Hayeri, kao i za 12. juli likovnu izložbu autora Izeta Alečkovića.

Među književnim programima, Duraković najavljuje druženje 25. jula s Abdulahom Sidranom, poznatim bh. piscem, pjesnikom i scenaristom, kao i književno veče s Midhatom Ajanovićem Ajanom 20. jula.

Premijera i prva repriza pozorišne predstave “Ljetopis o kralju Tvrtku” najavljene su za 7. i 8. jul, dok će ovaj pozorišni spektakl biti izveden i 27. jula u prostoru Memorijalnog kompleksa Spomen-park Vraca u Sarajevu.

Više događaja ovogodišnjih “Baščaršijskih noći” izaći će iz granica Sarajevskog kantona te će u više bh. sredina također biti priređeni programi poput navedene predstave o kralju Tvrtku 13. jula u Srebreniku u ambijentu tamošnje srednjovjekovne tvrđave Stari grad, domu bosanskog bana Stjepana Kotromanića sve do njegove smrti. Predstava će 15. jula biti izvedena i u Tuzli u Kompleksu Panonska jezera.

Muzički događaji su planirani u više žanrova, od klasike do sevdaha, te će biti izvedbi i na otvorenom.

Duraković naglašava i međunarodni karakter “Baščaršijskih noći” jer će nastupiti i umjetnici iz regiona i šire.

Naglašava i turističku dimenziju jer je Festival prilika za julsku zabavu stanovnicima Sarajeva i drugim posjetiocima iz BiH i dijaspore, ali i turistima iz drugih svjetskih destinacija.

Direktor BKC-a navodi da je za sve događaje ulaz besplatan izuzev za predstavu “Ljetopis o kralju Tvrtku” i koncert Maje Milinković koja će 24. jula izvesti fado i sevdah muziku.

Na pres-konferenciji je kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić izrazio zadovoljstvo što je 27 različitih programskih sadržaja planirano za ovogodišnje “Baščaršijske noći”, kulturnog brenda za koji je on siguran da će još više jačati  kriterije i imati podršku kantonalne vlade zbog visokokvalitetnih kulturnih sadržaja.

Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije, izrazio je zadovoljstvo što će večerašnji koncert otvorenja izvesti ta filharmonija. Njega jako veseli, kazao je, što Sarajevo tokom cijele godine može držati kontinuitet kad je riječ o kulturnim sadržajima visoke vrijednosti. Za iduću sezonu je Tuce najavio stogodišnjicu Filharmonije.

Slikar Izet Alečković, učesnik pres-konferencije također, najavio je za datum njegove izložbe slika i crteža na “Baščaršijskim noćima izlazak iz štampe monografije o njegovih 40 godina aktivnog slikanja.

Ovogodišnji festival "Baščaršijske noći" bit će zatvoren posljednjeg dana jula koncertom Simfonijskog orkestra Mostar, izvođenjem bezvremenih hitova legendarne sarajevske muzičke grupe Indexi povodom 60. godišnjice od njenog osnivanja.

federalna.ba/Fena

Baščaršijske noći kultura BKC
BRICS politika ekonomija kultura
0 22.08.2023 11:47
kulturni turizam turizam kultura Sarajevo
0 03.08.2023 23:52
Baščaršijske noći
0 30.07.2023 20:59
Bartolomej Stanković Baščaršijske noći
0 12.07.2023 10:53
BKC Sarajevo Baščaršijske noći Priče iz Templa
0 01.07.2023 20:09