Počinje suđenje iranskim novinarkama zbog izvještavanja o smrti Mahse Amini
(Izvor: Mehrdad Aladin/dpa)

Počinje suđenje iranskim novinarkama zbog izvještavanja o smrti Mahse Amini

U Iranu počinje suđenje dvjema novinarkama koje su prve izvještavale o smrti Mahse Amini, preminule u iranskom pritvoru.

Dvije novinarke su među stotinama medijskih radnika privedenih tokom višemjesečnih protesta. 

Jednoj od dvije iranske novinarke suđenje je počelo jučer iza zatvorenih vrata po optužbama vezanim za njeno izvještavanje o sahrani Amini čija je smrt u pritvoru prošle godine izazvala višemjesečne nemire, rekao je njen advokat novinskoj agenciji ILNA.

Smrt 22-godišnje Amini dok je bila u pritvoru moralne policije zbog navodnog kršenja iranskog islamskog kodeksa oblačenja izazvala je val masovnih protesta širom zemlje koji traju mjesecima, što je najveći izazov za iranske klerikalne vođe u posljednjih nekoliko decenija.

Elaheh Mohammadi, reporterka proreformskog lista Hammihan kojoj je suđenje počelo u ponedjeljak u Teheranu, i druga novinarka, Niloofar Hamedi, iz lista Sharq, optužene su za "dosluh s neprijateljskim vladama" zbog izvještavanja o smrti Mahse Amini.

Optužba potencijalno nosi smrtnu kaznu prema iranskom zakonu.

Iransko ministarstvo obavještajnih službi objavilo je zajedničku izjavu u oktobru optužujući Mohammadi i Hamedi da su strani agenti CIA-e.

Hamedi je snimila fotografiju Amininih roditelja kako se grle u bolnici u Teheranu gdje je njihova kćerka ležala u komi.

Mohammadi je repoterski pokrivala sahranu Amini u njenom kurdskom rodnom gradu Saqez, gdje su protesti počeli. Iran je optužio svoje strane neprijatelje da su rasplamsali proteste kako bi destabilizirali zemlju.

- Početak suđenja Elaheh Mohammadi prošao je dobro. Datum narednog ročišta objavit će sud - rekao je za ILNA njen advokat Shahabeddin Mirlohi. 

Fotografija Mahse Amini, koju je Hamedi objavila na Twitteru, bila je prvi signal svijetu da nešto nije u redu s mladom ženom, koju je tri dana ranije uhapsila iranska policija za moral.

Dvjema novinarkama, koje su od septembra prošle godine u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, biće suđeno odvojeno. Suđenje Hamedi počet će u utorak, navodi pravosuđe.

federalna.ba/Fena

Iran novinarke suđenje