Počinje samit Evropske političke zajednice u Moldaviji, stigao Zelenski
(Izvor: Ilustracija/Daniel MIHAILESCU)

Počinje samit Evropske političke zajednice u Moldaviji, stigao Zelenski

Pedeset lidera evropskih zemalja i Evropske unije sastaće se danas u moldavskom selu Bulboaca na drugom samitu Evropske političke zajednice. Evropska politička zajednica je neformalni diplomatski forum nastao prošle godine na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuel Macron.

Tri glavne teme o kojima će biti riječi na samitu su sigurnost, energija i povezanost, a činjenica da će se u glavnom gradu Moldavije okupiti 46 evropskih zemalja, po ocjeni francuskog predsjedništva, jaka je politička poruka Moskvi.

Na skupu, koji je najavljen kao najveći politički skup u historiji Moldavije, učestvovaće predsjednik Evropskog vijeća, ppredsjednice Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Očekuje se i dolazak visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell koji će na marginama skupa razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o situaciji na sjeveru Kosova.

Na samit je jutros stigao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Domaćin je moldavska predsjednica Maia Sandu.

Akreditovano je više od 600 novinara iz cijele Evrope, a kompleks zamka Mimi gdje se sastanak održava okružuju jake snage sigurnosti. Zamak se nalazi u selu Bulboaca, na 35 kilometara od glavnog grada Chișinău i 20 kilometara od granice sa Ukrajinom.

To je, kako su naveli organizatori, prvi samit u državi koja nije članica EU i koja se graniči sa Ukrajinom u kojoj traje rat, što je simbol podrške Moldaviji.

U Chișinău od jučer ima dosta pripadnika policije na ulicama.

Prvi sastanak održan je prošle godine u Pragu, a naredni se održava u oktobru u Granadi.

Na samitu Evropske političke zajednice u Chișinău neće biti razgovora o pristupnim procesima zemalja kandidata za Evropsku uniju, saopćeno je iz Élysée Palace.

Kako je rečeno, "od početka je jasno" da je Evropska politička zajednica politički forum sa ciljem da se razgovara o pitanjima bezbjednosti, regionalnim krizama i sada o ratu u Ukrajini, da joj se iskaže podrška.

federalna.ba/Beta

Volodimir Zelenski samit Evropska Unija
Volodimir Zelenski Abrams tenkovi SAD
0 25.09.2023 15:01
Volodimir Zelenski Kanada Federalni radio
0 22.09.2023 19:51
Edi Rama Volodimir Zelenski Vasilij Nebenzja
0 21.09.2023 10:14
UN Vijeće sigurnosti Volodimir Zelenski Sergej Lavrov
0 21.09.2023 07:57