Prilog: Lejla Hodžić

Počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana

U Federaciji Bosne i Hercegovine danas 28. maja 2023. godine počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Kako je do sada javnosti već poznato, zakonom se u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva uređuju konkretne mjere za zabranu i ograničenje upotrebe duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje kao i zabranu njihovog reklamiranja.

Primjenom Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje počinje primjena zabrana i sankcija protiv onih koji puše i koriste duhanske proizvode. Primjena zakona za fizička lica počinje danas 28. maja dok ustanove, preduzeća i druga pravna lica dužni su svoja akta uskladiti s odredbama zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene zakona, odnosno do novembra 2023. godine, kaže Snježana Bodnaruk sekretar ministarstva zdravstva Federacije BIH.

 

Zakonom se zabranjuje konzumiranje duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, na mjestu rada i u javnom prevozu.

Vlasnici ugostiteljskih objekata, restorana, kafića i slično biće dužni na vidnim mjestima istaći znak "zabranjeno pušenje". Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. Predsjednik Sekcije ugostiteljske djelatnosti Udruženja poslodavaca Zenica Senad Džanić u izjavi za naš radio ističe kako svi podržavaju zakon koji bi trebao zaštiti zdravlje ljudi, ali imaju i bojazan kako opstati nakon zabrana:

 

„Taj finansijski segment, gdje će se sigurno desiti pad prometa. Sad koliko će to trajati, kad će se vratiti, dal će biti za šest mjeseci, za godinu dana, ali u tom prvom periodu sigurno ćemo osjetiti pad prometa. Gdje je sad tu problem? Mi smo izašli iz korone koja nas je dobro potresla, sad imamo problem s cijenama koje su divljale proteklu godinu dana. I ugostitelji su u jako teškoj finansijskoj situaciji, i svako pomjeranje, svaki udar za njih može biti jako problematičan. Sigurno će doći do zatvaranja nekih radnji, jer kad poslujete na granici poslovanja sve što vam se desi, koji god pad osjetite, on može biti katastrofalan. Znači mi imamo samo taj finansijski strah od tog zakona, i koliki će biti period da se štete tog zakona apsorbuje da se prometi vrate na ono kakvi su bili prije primjene tog zakona. Mi se nismo mogli pripremiti na adekvatan način jer posebne odredbe nisu još donesene. Za svaku pripremu trebaće znatna finansijska sredstva a za to treba period.“

 

Zabranu pušenja ili konzumiranja duhana i proizvoda odavno zahtijeva Evropska unija koja ne prepoznaje Bosnu i Hercegovinu kao državu sa entitetima. I dok počinje primjena zakona bez duhanskog dima u Federaciji BiH u Republici Srpskoj i dalje će se moći konzumirati duhanski proizvodi na svim mjestima, što također donosi finansijski udar na ugostitelje u Federaciji BIH ističe Amir Hadžić predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH:

 

„Znači u Federaciji kažu, mi smo nažalost, lošije građe, ili nismo imuni na duhan, a u RS-u i Distriktu Brčko, oni su imuni i oni su otporniji na duhan. Sramota. Broj 2. Zakon je teško sprovodiv jer javni prostor je i, advokatska kancelarija, notar, frizer, obućar itd. i takvih ima više od 100 hiljada objekata. Ko to može kontrolisati, vrlo teško sprovodivo.“

 

Osim ovog, i pitanje kaznene politike je nelogično, smatra Hadžić obrazlažući kako je za fizičko lice kazna 100 maraka, a za ugostitelja i do 5.000 maraka. Također, treba imati u vidu da zdravstveni radnici niz godina upozoravaju da su enormni podaci smrtnosti i bolesti koje uzrokuju duhanski proizvodi. Pomoćnik direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prof.dr. Aida Ramić Čatak, naglašava da je riječ, prije svega, o zakonu o zaštiti zdravlja ljudi:

 

„Po podacima u Federaciji BIH za 2021. godinu zabilježeno je više od 29.000 smrti od čega se oko 10.000 direktno povezuje sa pušenjem. To je zaista alarmantan podatak. Radi se prevashodno o bolestima srca i krvnih sudova i malignim neoplazmama, odnosno raku.“

 

I na kraju treba reći kako će ovaj zakonski akt sigurno je utjecati finansijski negativno na sve u uslužnim djelatnostima ali je upitno koliko će doprinijeti smanjenju konzumacije duhana i duhanskih proizvoda ili općem zdravlju ljudi. Imajući u vidu sve druge prioritetne faktore koji dovode do bolesti stanovništva u sve većem broju, o čemu se javno ne govori, izvjesno je jedino da ćemo imati znatno manje zadimljenih prostora u javnim prostorima.

 

 

 

 

duhan Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana duhanski dim Federalni radio
sport Federalni radio
0 23.06.2024 23:43
Vijesti u 17 Federalni radio
0 23.06.2024 17:17
Vijesti u 12 Federalni radio
0 23.06.2024 16:41
sport Federalni radio
0 23.06.2024 16:40
sport Federalni radio
0 22.06.2024 23:43
Vijesti u 22 Federalni radio
0 22.06.2024 22:24