Počelo suđenje Vojinu Pavloviću zbog veličanja ratnog zločinca
(Izvor: BIRN BiH)

Počelo suđenje Vojinu Pavloviću zbog veličanja ratnog zločinca

U Sarajevu je danas čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo suđenje Vojinu Pavloviću iz Bratunca za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja Ratka Mladića, osuđenog za genocid i druge ratne zločine u BiH.

Tužilac Nedim Ćosić je naveo da se Pavloviću stavlja na teret da je 10. marta 2023. godine u Bratuncu postavio transparent s likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske na kojem je bila ispisana poruka "Srećan rođendan, živi i zdravi bili".

U optužnici se navodi da je Pavlović, kao predsjednik Udruženja "Istočna alternativa" i stanovnik Bratunca, bio svjestan da navedenom radnjom veliča Ratka Mladića, koji je presudom međunarodnog suda osuđen za genocid i druge ratne zločine, prenio je portal Detektor.ba.

Ćosić je rekao da je Pavlović na javnom mjestu svjesno postavio transparent, koji je po svom sadržaju izazvao uznemirenost i strah dijela stanovnika na tom području koji su ga vidjeli, a posebno kod povratnika bošnjačke nacionalnosti u okolnim selima na području Bratunca.

Tužilac je kazao da u toku dokaznog postupka namjerava uložiti materijalne dokaze predložene uz optužnicu, te saslušati 12 svjedoka, od čega je devet službenih lica i troje oštećenih.

Odbrana nije iznijela uvodnu riječ niti predloge dokaza, uz obrazloženje da će to uraditi u toku postupka, nakon što Tužilaštvo završi svoj dio.

Branilac Mirko Blagojević tražio je da se suđenje nastavi tek u maju, jer je Pavlović zbog bolesti dobio preporuku za liječenje u aprilu, s čime se sudija složio, uz uslov da se Sudu dostavi medicinska dokumentacija.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je u julu 2021. godine nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima je kriminalizovao negiranje ratnih zločina.

federalna.ba/Beta

Vojin Pavlović Ratko Mladić suđenje