Posebna sjednica NSRS: Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici
(Izvor: Screenshot)

Posebna sjednica NSRS: Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici

"Nije bilo genocida u smislu kako to poznaje definicija u međunarodnom pravu ili ona koja je napisana u Ujedinjenim nacijama", rekao je Dodik u svom obraćanju u Narodnoj skupštini RS (NSRS), gdje se raspravlja o Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

Dodik je naveo da nije tačno da je Srbiji presuđeno za genocid i da nije spriječila genocid. "Tačno je utvrđeno da Srbija nije kreirala i nije organizovala genocid. Ono što je tačno jeste da se pod snažnim lobiranjem kreirala atmosfera te priče", kazao je on.

Dodik je naglasio da RS nikada nije osporavala mogućnost da se svi oni koji su učestvovali u dešavanjima u Srebrenici pojave pred sudovima i odgovaraju za svoja djela. "Mi ne možemo da uđemo u to šta je presuđeno u Hagu, ali se radi o tome da bošnjačka strana pokušava da to sve zloupotrijebi i inicijativa o rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama nije inicijativa nikoga iz RS i srpskog naroda", kazao je on.

Naglašavajući da su svi Srbi, koji su optuženi za dešavanja u Srebrenici 1995. godine, presuđeni, Dodik je ocijenio da na drugoj strani nije osuđen niko od predstavnika Bošnjaka ko je počinio zločin nad Srbima u srebreničkoj regiji.

Optužio je bošnjačke predstavnike da žele da "etiketiraju cijeli narod kao genocidan", a potom je konstatovao da su u Srebrenici 1995. godine stradali mahom vojnici Armije BiH. "Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je stradao u samoj Srebrenici. Stradali su vojnici koji su se probijali, to je vojnički posao. Naravno, bilo je i civila koji su bili tu s njima, pa su i oni stradali", kazao je Dodik.

Dodao je da je "tu bilo i zločina sa srpske strane" i da se ograđuje od svih Srba koji su u Srebrenici počinili zločin.

Potom je rekao "više Srba ubijeno u Sarajevu, nego Bošnjaka u Srebrenici".

Govorio je i o stradanjima Srba u Drugom svjetskom ratu, navodeći da su Bošnjaci "bili u ustašama" i da su direktno odgovorni za ubistvo 14 hiljada Srba u Garavici kod Bihaća.

"Vi nemate nijedno stratište iz Drugog svjetskog rata, jer ste vi ti koji su ubijali. Vaše najveće stratište je u Bleiburgu, tako je i vaš imam rekao jednom prilikom, da je tu pedeset hiljada Bošnjaka ostavilo kosti", zaključio je Dodik.

U Banjaluci se održava posebna sednica NSRS, na kojoj će se poslanici izjasniti o izvještaj Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebrenici, prema kojem se 1995. godine nije desio genocid nad Bošnjacima.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da će posebna sjednica trajati dok ne budu okončane rasprave o svim tačkama dnevnog reda, na kojem su Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu – po hitnom postupku, Prijedlog izbornog zakona RS, Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS i Prijedlog zakona o imunitetu RS. 

Prva tačka dnevnog reda je zaključni izvještaj "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine", a koji je usvojila i Vlada RS prije tri godine.

Ovaj izvještaj poslanicima je predstavio direktor Republičkog centra za istraživanje rata Viktor Nuždić.

On je kazao kako je NSRS 2018. godine odbacila Izvještaj komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen 2004. godine, smatrajući da je sačinjen pod pritiskom tadašnjeg visokog predstavnika za BiH Paddya Ashdowna. Istovremeno, NSRS je od Vlade RS zatražila da povuče navedeni izvještaj i stavi ga van snage, te zatražila da formira nezavisnu međunarodnu komisiju.

U ovoj komisiji formiranoj početkom 2019. godine, kako je naveo, bilo je devet članova, svi strani državljani, na čelu sa predsjednikom komisije Gideonom Grajfom iz Izraela. Njhov izvještaj usvojen je na sjednici Vlade RS 2021. godine.

- Vlada je u zaključcima izrazila pijatet prema svim žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, osuđujući ratne zločine počinjene na svim stranama i zahtjeva nediskriminatarsko procesuiranje svih odgovornih za ratne zločine na svim stranama - rekao je Nuždić.

On kaže da je u izvještaju komisije utvrđeno da je “od 1992 do 1995. godine, kao posljedica etnčkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradalo više od 2.650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža”.

-Za Vladu RS je termin genocid za Srebrenicu neprihvatljiv, imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga/ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih između 1.500 i 2.000, a maksimalan između 2.500 i 3.000, a od kojih je jedan broj razmijenjen - ustvrdio je Nuždić.            

Na dnevnom redu posebne sjednice NSRS je još: Prijedlog odluke o sastavu delegacije Narodne skupštine RS u Parlamentarnom forumu Republika Srbija – Republika Srpska, te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu – po hitnom postupku, Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS i Prijedlog Zakona o imunitetu RS.

Sjednici prisustvuje predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman.

federalna.ba/Fena

NSRS sjednica
delegati Dom naroda sjednica neradna nedjelja infrastruktura
0 16.05.2024 08:18
sjednica Vijeće sigurnosti UN izvještaj Visoki predstavnik u BiH
0 15.05.2024 08:39