Počela Međunarodna konferencija o visokom obrazovanju i istraživanju na SUM-u

Međunarodna konferencija o visokom obrazovanju i istraživanju počela je danas na Sveučilištu u Mostaru (SUM), a događaj obuhvaća radionice koje se održavaju u sklopu programa Europskog udruženja sveučilišta Eutopia More i Rektorskog foruma jugoistočne Europe i zapadnog Balkana, a na kojima će sudjelovati oko 35 sudionika s 15 različitih sveučilišta.

Prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a Sanja Bijakšić istaknula je kako su u fokusu ove konferencije europski projekti.

- SUM zajedno sa sveučilištima u Ljubljani i Rijeci organizira ovu konferenciju na kojoj, među ostalim, razgovaramo i o načinima pisanja, aplikaciji i implementaciji navedenih projekata. Mislim da je suvišno govoriti koliko je za visokoškolske institucije, ali i čitavu lokalnu zajednicu važno sudjelovanje u ovim projektima. Danas imamo priliku čuti iskustva i dobru praksu svih naših partnerskih institucija, dok je drugi dan posvećen upravo praktičnom dijelu, odnosno kako se pišu ovi projekti - kazala je Bijakšić.

Ističe kako se kroz ovu radionicu nastoji postići veća povezanost i suradnja među ovim partnerskim institucijama.

- Nadam se da ćemo u skoro vrijeme doći i do novih projekata koje ćemo zajednički pisati. Zajedno sa sveučilištima iz Ljubljane i Rijeke članovi smo Rektorskog zbora jugoistočne Europe i zapadnog Balkana pa smo se na prošlom rektorskom forumu ponudili da budemo domaćin i organizator ove radionice - kazala je Bijakšić.

Profesor i bivši rektor Sveučilišta u Ljubljani Ivan Svetlik kazao je kako je cilj ove radionice razmjena iskustava.

- Mi smo dio alijanse koja se zove Eutopia i koja broji deset univerziteta iz Europe, a dio programa koji provodimo je dijeljenje iskustva s drugim regijama i sveučilištima, stoga smo posebno usmjereni na područje zapadnog Balkana gdje postoji mnogo dobrih sveučilišta i pametnih ljudi, a mi ih nastojimo udružiti, ujediniti i tražiti neku sinergiju u tim aktivnostima, tako da je i ova radionica zamišljena kao izmjena iskustava stečenih na naših različitim institucijama. Također, ovom radionicom želimo, na neki način, učiti jedni od drugih i da potičemo aktivnosti na polju istraživanja - kazao je Svetlik.

Navodi kako je istraživanje jedno od manje razvijenih područja u ovoj regiji na svim institucijama.

- Mi smo ispod prosjeka ako se uspoređujemo s europskim institucijama pa želimo naučiti kako da to u budućnosti radimo bolje da bismo izradili bolje prijave i dobili više projekata - kazao je Svetlik.

Prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci Gordan Jelenić ustvrdio je da su za riječko sveučilište ovakve inicijative od velikog značaja iz više razloga.

- Sveučilište u Rijeci vidi povezanost s europskim sveučilištima kao vrlo bitno za svoj napredak. Gledano unazad, ovih deset godina članstva Republike Hrvatske u EU-u, žao nam je da nismo bolje iskoristili prilike koje postoje za financiranje znanstveno-istraživačkih projekata i općenito za podizanje kapaciteta za znanstveni razvoj. Stoga bismo željeli, a to je i jedan od ciljeva Rektorskog foruma jugoistočne Europe i zapadnog Balkana, kojim trenutno predsjeda Sveučilište u Rijeci, da potakne, osvijesti važnost integriranja svih zemalja ovog prostora u zajednički europski istraživački prostor i u konačnici Europsku uniju - kazao je Jelenić.

Dodaje kako sredstva za istraživanje i inovacije u europskim fondovima postoje.

- Zbog toga mislim da je za Sveučilište u Mostaru, ali i ostale univerzitete u regiji bitno da se pripreme što je moguće bolje - rekao je Jelenić.

Prvi dan Konferencije održava se na Sveučilišnoj televiziji u Kampusu u Mostaru, a drugi dan, četvrtak, 26. listopada, posvećen je radionici usmjerenoj na mogućnosti financiranja EU projekata za sveučilišta, umrežavanju, formiranju partnerstava i konzorcija, a održat će se u Sveučilišnoj Galeriji u Kampusu Rodoč.

Tijekom ove radionice sudionici će imati priliku detaljno razmotriti sve aspekte pripreme prijave projekta koje financira Europska unija, počevši od samog koncepta pa sve do realizacije projekta.

Tijekom dvodnevnog događaja, predstavnici iz uglednih sveučilišta poput Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišta u Rijeci, Babes-Bolyai Sveučilišta, Vrije Universiteit Brussel i Sveučilišta u Ljubljani zajedno će predstavljati i razmjenjivati dobre prakse u vezi s prijavljivanjem projekata za financiranje od strane Europske unije, a osim toga, sudionici će dobiti relevantne informacije o trenutačno otvorenim natječajima.

federalna.ba/Fena

Konferencija o visokom obrazovanju