Plenković u Davosu: U eurozoni Hrvatska je manje izložena, a zaštićenija u krizama

Plenković u Davosu: U eurozoni Hrvatska je manje izložena, a zaštićenija u krizama

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u Davosu da je Hrvatska kao članica eurozone manje izložena, a u krizama zaštićenija te da upotreba nove valute teče dobro osim što neki gospodarski subjekti koriste priliku da povećaju cijene "malo više nego što je razumno". 

"Hrvatska je manje izložena i više zaštićena u krizama kao članica eurozone", rekao je Plenković na panelu "Pronalazak europskog novog rasta" na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF). 

Ponovio je da je Hrvatska jedina članica Europske unije koja je ušla istodobno u eurozonu i šengen, ali je rekao da je to bio "dug i težak proces".

Upotreba eura u Hrvatskoj s tehničke strane teče dobro, ustvrdio je Plenković.

"Neki gospodarski subjekti koriste priliku da zaokruže malo više nego što je razumno", rekao je hrvatski premijer i dodao da je vlada RH poduzela mjere da se to promijeni. 

Plenković je rekao da je Hrvatska uspjela zadržati inflaciju na 10,8 posto prošle godine, "što je niže nego u drugim članicama EU-a iz srednjoistočne Europe koje se još ne žele pridružiti eurozoni".

Time je aludirao na Poljsku čiji je premijer Mateusz Morawieck rekao da zbog rasta cijena u Hrvatskoj, Poljska neće ući u eurozonu. 

Plenković je naglasio da su godine kriza pokazale da je "jedini element za održavanje socijalne kohezije - državni intervencionizam". 

Panel se dotaknuo sve veće prodornosti Kine, a članice EU-a različito gledaju na suradnju s Kinom.

Plenković je rekao da ne vidi Kinu, za razliku od Rusije, kao "paralelnu prijetnju koja će ugroziti hrvatsko gospodarstvo, način života i sigurnost".

federalna.ba/Fena

Andrej Plenković
Željka Cvijanović Andrej Plenković
0 16.03.2023 19:10
Hrvatska Sabor Andrej Plenković
0 03.03.2023 17:30
Andrej Plenković Federalni radio opoziv
0 03.03.2023 16:54
Elmedin Konaković Hrvatska Bosna i Hercegovina Gordan Grlić Radman Andrej Plenković Zoran Milanović
0 21.02.2023 19:50
Andrej Plenković Elmedin Konaković
0 21.02.2023 14:43
Elmedin Konaković Gordan Grlić Radman Andrej Plenković Zoran Milanović
0 20.02.2023 18:13