Plenković poručio da je Hrvatska glavni prijatelj BiH
(Izvor: Fena)

Plenković poručio da je Hrvatska glavni prijatelj BiH

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je večeras u Mostaru da je Hrvatska glavni prijatelj i zagovarač prijema BiH u EU i zemlja koja će uvijek dići glas u interesu BiH i svih njenih konstitutivnih naroda na putu ka EU.

Plenković, koji je predsjednik HDZ-a, rekao je da je prvi i glavni cilj saradnje sa HDZ-om BiH snažna podrška Hrvatske BiH da ide ka članstvu u EU, dok je drugi cilj koordinisan stav dvije stranke na zalaganju za ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg, ali ravnopravnog naroda u BiH.

On je naglasio da je Hrvatska pomogla da predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je zajedno s njim posjetila Sarajevo krajem januara, nakon toga izađe sa pozitivnim izvještajem za BiH.

"Nakon toga smo privoljeli i one koji su najviše bili rezervisani za stolom dvadesetsedmorke da dignu ruke za pozitivne zaključke o otvaranju pregovora o pristupu BiH", naveo je Plenković.

On je naveo da večeras u Mostaru prisustvuje obilježavanju 34 godine HDZ-a u tom gradu, ali i da bi dao podršku Željani Zovko koja se nalazi na listi HDZ-a Hrvatske za Evropski parlament koji će biti održani 9. juna.

Predsjednik HDZ-a naveo je da su izbori za Evropski parlament izuzetno važni, jer Hrvatska upućuje 12 zastupnika i važno je da oni budu u sinergiji sa Vladom Hrvatske.

"Ovo je važno i za BiH da u Evropskom parlamentu ima poslanika koji će se boriti i za interese BiH i za ravnopravnost Hrvata, ali uvijek na način koji respektuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH", dodao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović čestitao je 34 godine HDZ-a Mostar i zahvalio Plenkoviću za dolazak u taj grad.

On je poručio da je Plenković učinio izuzetan napor da bi BiH danas otvorila svoja vrata približavanju evroatlantskim integracijama.

federalna.ba/Srna

Andrej Plenković
Andrej Plenković Hrvatska
0 11.07.2024 12:16
Andrej Plenković
0 03.06.2024 12:10
Andrej Plenković Mostar
0 02.06.2024 12:33