Plenković: Paladinu i Tramišak zamijenit će Bačić i Erlić

Plenković: Paladinu i Tramišak zamijenit će Bačić i Erlić

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako je nakon obavljenih konzultacija, sastanka parlamentarne većine i razgovora s Ivanom Paladinom i Natašom Tramišak odlučio ih razriješiti dužnosti ministara, a na njihova mjesta predložiti Branka Bačića i Šimu Erlića.

"Nakon razgovora i današnjeg sastanka parlamentarne većine, gdje sam dobio potporu, i nakon što sam razgovarao s Paladinom i Tramišak odlučio sam ih razriješiti i predložiti nove članove Vlade", rekao je Plenković okupljenim novinarima.

Zadovoljan sam radom dosadašnjih ministara, ali je vrijeme za osvježenje u Vladi, poručio je.

Kada je riječ o Paladini, kazao je kako su zajedno su došli do zaključka da je bolje da on napusti resor, a za novog potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva predložit će Branka Bačića.

On je moj bliski suradnik, on je čovjek velikog iskustva s kojim surađujem već dulje vrijeme, a obnova nakon potresa mora biti glavni prioritet hrvatske Vlade, istaknuo je Plenković, prenosi Hina.

Erlić će postati novi ministar EU fondova i regionalnog razvoja, a premijer je za njega kazao da je kao suradnik ministrice dobro upućen u tu tematiku.

"Što se tiče ministrice Tramišak, ona nije bila najsretnija što napušta Vladu, ali predsjednik Vlade ima pravo birati svoje suradnike i funkcionirati na način da ima puno povjerenje u svoje suradnike'', rekao je hrvatski premijer.

Inače, Ivan Paladina je drugi ministar koji nakon potresa odlazi sa čelnog mjesta Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, opterećen sporom i neefikasnom obnovom na Banovini i u Zagrebu. Nataša Tramišak trebala je otići još u rekonstrukciji Vlade lani u travnju, no tada se to nije dogodilo zbog protivljenja osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.

Povod je bila afera koju je premijer Andrej Plenković nazvao "ekstremno bizarnom" jer je Tramišak izjavila medijima da je primala prijetnje zbog odluke da neće produljiti jedan ugovor o dogradnji softvera, no o tome nije prethodno obavijestila premijera.

federalna.ba/Fena

Andrej Plenković Hrvatska