Plenković: Nakon uvođenja eura naplaćeno 243.000 eura kazni
(Izvor: Fena)

Plenković: Nakon uvođenja eura naplaćeno 243.000 eura kazni

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvijestio je u utorak da je Državni inspektorat izrekao 151 novčanu kaznu ukupno vrijednu 234.000 eura subjektima u Hrvatskoj koji su se kod uvođenja eura počeli ponašati po nepoštenim poslovnim praksama.

Vidjet ćemo kako će se subjekti ponašati, odgovorio je hrvatski premijer Peđi Gribinu (SDP), čije su pitanje i premijerov odgovor izazvali brojne reakcije, opomene, pa i udaljenje sa sjednice Suverenista Željka Sačića.

Grbin je, naime, podsjetio premijera na izjavu da će kava nakon uvođenja eura poskupjeti 2 do 3 lipe, ustvrdio da su ga svi u Saboru upozoravali što će se dogoditi nakon uvođenja eura i potrebu da Vlada reagira. 

Znam da imate puno prioriteta koji nisu u Hrvatskoj, no kada ćete arsenal koji imate u rukama predstaviti javnosti, a plodovi vašeg rada biti vidljivi, pitao je Grbin.

Podsjetio je da je izjavu o kavi dao je prije ruske agresije na Ukrajinu i svih kriza koje je ta agresija pokrenula, te naglasio kako, za razliku od Grbina, ne smatra unaprijed da je dio gospodarskih subjekata sklon prevari, ide u dobroj vjeri.

"Kada ste vi kao čelnik SDP-a imali priliku podržati žrtvu i reći 'ne' agresoru, zajedno s još 53 neodgovornih zastupnika, učinili ste tešku, brutalnu sramotu za Sabor. Vi i svi koji nisu glasovali za sudjelovanje u EU misiji obuke ukrajinskih vojnika“, kazao je.

Na Plenkovićeve prozivke reagirali su Hrvatski suverenisti, Marijan Pavliček mu je uzvratio da je "dosadio Bogu i vragu" tvrdnjama da su svi koji su glasovali protiv obuke ruski igrači i na krivoj strani povijesti. Je li onda i austrijski premijer na krivoj strani povijesti, upitao se.

Sam Grbin je hrvatskom premijeru uzvratio kako se znalo da je njegova vlada korumpirana i nesposobna, a danas se saznalo da je i naivna.

Govorite da ste postupali u dobroj vjeri očekujući da trgovci u konverziji neće dizati cijene, pa jeste li vi glupi, upitao je SDP-ov zastupnik.

"Uvođenje eura za nas je trebalo biti dobro, majstore i to ste uprskali, čega se god dotakne vi i to zaribate", rekao je Plenkoviću.

Budite pristojni, rekao je Grbinu predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a Josip Borić (HDZ) dodao da se i Grbina može pitati na isti način, s obzirom kako vodi stranku.

federalna.ba/Fena

Andrej Plenković
pregovori pristupni pregovori otvaranje pregovora početak pregovora Andrej Plenković
0 24.03.2024 10:25
Andrej Plenković pregovori pristupni pregovori početak pregovora otvaranje pregovora
0 21.03.2024 22:50