Plaćenici Wagnera dovedeni u vezu s masakrom u Maliju
(Izvor: The Guardian)

Plaćenici Wagnera dovedeni u vezu s masakrom u Maliju

Pripadnici ruske privatne paramilitarne grupe Wagner dovedeni su u vezu s masakrima i ubistvima civila u Maliju i drugim afričkim zemljama, pišu svjetski mediji dodajući da raste zabrinutost zbog prisustva Wagnerovih plaćenika i uticaja Moskve u nekim afričkim zemljama. Ruski plaćenici u Africi dovedeni su u vezu s masakrima u kojima je ubijeno nekoliko stotina civila, budeći nove strahove o uticaju intervencija Moskve na stabilnost i bezbjednost zemalja širom tog kontinenta, piše The Guardian.

Zapadni zvaničnici su dosad uglavnom izbjegavali da navedu ko je počinio ubistava, ali svjedoci, lideri lokalnih zajednica, diplomate i lokalni analitičari za mnoge od tih ubistava okrivljuju borce koje je angažovala grupa Wagner, mreža privatnih kompanija za koju se vjeruje da je vodi Jevgenij Prigožin, koji je blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Incidenti s ubistvima civila dogodili su se ove godine u Maliju gdje je Wagner došao u dogovoru s novim vojnim vlastima. Britanski list navodi da je imao uvid u interni dokumenti malijske vojske koji pokazuje da su pripadnici Wagnera – koji se nazivaju "ruskim instruktorima" – bili u "mješovitim misijama" s malijskim vojnicima tokom operacija u kojima je ubijeno mnogo civila.

Prema podacima koje je prikupila nevladina organizacija ACLED (Armed Conflict Location and Event Data Project), 456 civila je ubijeno u devet incidenata u kojima su učestvovale malijske snage i Wagner između januara i sredine aprila ove godine. Najozbiljniji incident dogodio se u martu kada je Wagner grupa navodno bila umiješana u masakr u Muri, selu koje kontrolišu islamistički ekstremisti, gdje je ubijeno između 350 i 380 muškaraca u roku od četiri dana.

Vojska Malija saopštila je da je ubila 203 militanata tokom operacije u Muri i demantovala izvještaje o pogubljenjima. Rusija je stavila veto na pokušaj u UN da se osnuje nezavisna istraga masakra, dok je Mali spriječio UN da pošalje tim u Muru.

Istraživač Amnesty Internationala u Maliju Usmane Dialo rekao je da su u Muri pripadnici Wagnera sprovodili operaciju malijske vojske kada su ubijeni nenaoružani islamski militanti ali i civili. Istraživač ACLED-a Heni Nsaibia rekao je da je došao do sličnog zaključka dok je zapadnoafrički diplomata u Maliju rekao da su "istraživanja o događajima u Muri potvrdila da su snage Wagnera sarađivale s malijskim snagama".

Wagner, koji je, kako navodi Guardian, povezivan i sa zvjerstvima tokom ruske invazije na Ukrajinu, bio je aktivan u desetak zemalja širom Afrike i više puta je optužen za kršenje ljudskih prava u tim državama.

Human rights watch je 3. maja naveo u izvještaju da su u Centralnoafričkoj Republici snage identifikovane kao ruske izgleda ubijale i mučile civile od 2019, što je također tvrdila grupa eksperata Ujedinjenih nacija prošle godine.

Vladajuća hunta u Maliju povukla se iz odbrambenih sporazuma s Parizom i njegovim evropskim partnerima, pošto je optužila francusku vojsku za ugrožavanje suvereniteta zemlje, piše Le Mond.

Francuska vojska je prema tri sporazuma s Malijem bila angažovana u toj zemlji da pomogne u borbi protiv džihadista, ali je francuski predsednik Emmanuel Macron u februaru, poslije višemjesečnih eskalacija tenzija u odnosima s vladajućom huntom, potvrdio povlačenje francuske vojske.

Hunta koja je došla na vlast poslije dvostrukog puča – u augustu 2020. i maju 2021. – navela je da su francuske vazdušne snage kršile vazdušni prostor Malija. Prethodno je 27. aprila optužila francusku vojsku za "špijunažu" i "subverziju", pošto je francuska vojska objavila video snimke s drona za koje navodi da pokazuju da su plaćenici Wagnera sahranjivali tijela kako bi napravili lažnu masovnu grobnicu u blizini francuske baze Gosi, s ciljem da se optuži Pariz.

Francuska vojska je odbacila navode da je kršila suverenitet Malija pozivajući se na sporazum iz 2013. iz kojeg se Mali sada povukao.

Neki u Francuskoj vjeruju da iza povlačenja Malija iz sporazuma stoji Rusija i da to predstavlja odgovor Wagnerovih plaćenika na epizodu lažne masovne grobnice u Gosiju koju je razotkrila francuska vojska, navodi Le Mond, citirajući francuski izvor koji je rekao da je "to dio ruske strategije dezinformisanja i laži koje se mjesecima šire, kako bi se zajedno s huntom podstaklo antifrancusko raspoloženje u Maliju".

Rat riječima oko navodne masovne grobnice u blizini vojne baze u Maliju koju su nedavno koristile francuske snage, uslijedio je dok raste zabrinutost Francuske i drugih evropskih zemalja zbog prisustva Wagnerovih plaćenika u nekim afričkim zemljama, navodi BBC, dodajući da ruska vlada negira bilo kakve veze s Wagnerom.

Francuska, koja je imala hiljade vojnika u Maliju od 2013, predala je vojnu bazu u Gosiju malijskim vlastima 19. aprila i istog dana su u nju ušli malijski vojnici. Francuska vojska je popodne 20. aprila navela da je njeno vazdušno izviđanje pokazalo da su brojni drugi vojnici, koje opisuju kao Evropljane "za koje se sumnja da pripadaju Wagner grupi", stigli u bazu i istovarali opremu s malijskim vojnicima.

Te večeri, po navodima Francuza, Twitter nalog DiaDiarra6, koji sebe opisuje kao "penzionisanog vojnika, malijskog patriotu i političkog analitičara", objavio je tvrdnju da su u Gosiju pronađeni leševi koje su ostavile francuske snage, ali bez snimka koji bi to ilustrovao.

Francuska vojska je saopštila da je poslije tog tvita poslala dron da provjeri šta se dešava. Sljedećeg jutra, 21. aprila, francuska vojska navela je da je napravila snimke iz vazduha baze u kojoj je bila grupa bijelaca blizu desetak tijela na koja su neki ljudi nabacivali pijesak, dok su drugi to snimali.

Otprilike dva sata kasnije, DiaDiarra6, za koji Francuzi navode da je "najvjerovatnije lažni nalog koji je kreirao Wagner", obavio je tweet sa snimkom izbliza, kako se čini, nekoliko leševa prekrivenih pijeskom ili zemljom, navodi BBC.

Mali tvrdi da je, pošto je 19. aprila preuzeo kontrolu nad bazom, 20. aprila poslao pojačanje, kao i da su na bazu nepoznati napadači otvorili vatru. Izviđačka patrola je poslata ujutru 21. aprila da provjeri okolnu oblast i tog dana je, prema tvrdnjama hunte, otkrivena masovna grobnica. Portparol malijske vojske rekao je da uznapredovalo raspadanja tijela znači da su ubijeni mrtvi već nekoliko dana, što isključuje umiješanost malijskih snaga.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje o incidentu, izražavajući podršku Maliju i optužujući Francusku da krivicu za ubistva prebacuje na druge. U saopštenju su spomenute tvrdnje s društvenih mreža o tijelima pronađenim u Gosiju, kao i navodi lokalnih medija koji su događanja povezali s izvještajima o grupi stočara koje su francuski vojnici zarobili blizu Gosija.

BBC ukazuje da je sporni Twitter nalog nastao tek u januaru ove godine i da je objavljivao podršku malijskoj vojsci i Rusiji, kao i postove protiv prisustva Francuske. Slika profila, prema istrazi britanskog javnog servisa, može se pratiti do naloga na ruskoj društvenoj mreži VKontakte osobe iz Kolumbije. U vrijeme objave posta o tvrdnjama o masovnoj grobnici u Gosiju, promijenjena je slika na profilu.

Međutim, kako navodi BBC, postavlja se pitanje zašto je prvi tweet s optužbama da su Francuzi krivi za ubistva poslat uveče 20. aprila, večer prije nego što su izgleda tijela zapravo sahranjena blizu baze.

federalna.ba/Beta

Wagner ruski plaćenici zločini Mali
Mali teroristi ubistvo civila
0 21.06.2022 07:43
zločini godišnjica Čajniče
0 19.05.2022 09:23
Amnesty International zločini Ukrajina
0 06.05.2022 13:12