Papa Franjo ažurirao pravila o postupanju sa seksualnim zlostavljanjem u Katoličkoj crkvi

Papa Franjo ažurirao pravila o postupanju sa seksualnim zlostavljanjem u Katoličkoj crkvi

Papa Franjo u subotu je ažurirao pravila o postupanju sa seksualnim zlostavljanjem u Rimokatoličkoj crkvi, proširujući njihov opseg na katoličke laičke čelnike, naglašvajući da i maloljetnici i odrasli mogu biti žrtve.

Papa je 2019. godine izdao značajan dekret kojim se obavezuju svi svećenici i pripadnici vjerskih redova da prijave svaku sumnju na zlostavljanje, a biskupi su direktno odgovorni za svako zlostavljanje koje sami počine ili prikrivaju.

Odredbe su prvobitno uvedene na privremenoj osnovi, ali je Vatikan u subotu saopćio da će postati definitivne od 30. aprila i uključiti dodatne elemente usmjerene na jačanje borbe protiv zlostavljanja unutar Crkve.

Skandali o zlostavljanju narušili su ugled Vatikana u brojnim zemljama i predstavljaju veliki izazov za papu Franju, koji je donio niz mjera u proteklih deset godina s ciljem da crkvenu hijerarhiju pozove na odgovornost.

Kritičari tvrde u da su rezultati neodređeni i optužuju Franju da ne želi odbaciti nasilne svećenike.

Nove norme sada obuhvataju vođe organizacija koje je odobrio Vatikan, a kojima upravljaju laici, a ne samo svećenici, nakon brojnih optužbi u posljednjih nekoliko godina protiv laičkih čelnika, koji su optuženi za zloupotrebu položaja radi seksualnog iskorištavanja onih koji su im podređeni.

Dok su prvobitna pravila pokrivala seksualne radnje usmjerene na "maloljetne i ranjive osobe", nova verzija daje širu definiciju žrtava, pozivajući se na zločine počinjene "s maloljetnikom ili s osobom koja obično koristi nesavršen razum ili s ranjivom odraslom osobom".

Vatikan je saopćio da članovi Crkve imaju obavezu da prijave slučajeve nasilja nad redovnicama od klerika, kao i slučajeve uznemiravanja odraslih sjemeništaraca ili tek zaređenih svećenika.

Ažurirane odredbe objavljene su mjesec dana nakon što je katolički vjerski red jezuita saopćio da su optužbe za seksualno, psihičko i duhovno zlostavljanje protiv jednog od njegovih najistaknutijih članova veoma vjerodostojne.

Oko 25 ljudi, uglavnom bivših časnih sestara, optužilo je oca Marka Ivana Rupnika (69), poznatog vjerskog umjetnika, za razne oblike zlostavljanja, bilo da je prije 30-ak godina bio duhovnik zajednice časnih sestara u rodnoj Sloveniji, ili nakon što se preselio u Rim kako bi nastavio svoju karijeru umjetnika.

Rupnik nije javno govorio o optužbama koje su uzdrmale svjetski katolički poredak, čiji je papa član, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

papa Franjo Katolička Crkva