Pala Vlada Dritana Abazovića

Pala Vlada Dritana Abazovića

Skupština Crne Gore izglasala je kasno sinoć nepovjerenje manjinskoj Vladi Dritana Abazovića, nešto više od 100 dana od njenog izbora.

Za nepovjerenje Vladi glasao je 51 prisutni poslanik, od kojih je jedan bio protiv, a 50 za.

Pad Vlade podržali su poslanici stranaka koje su inicirale smjenu, predvođeni Demokratskom partijom socijalista (DPS), a potrebnu većinu obezbijedile su Demokrate Alekse Bečića, Bošnjačke stranke, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore.

Bošnjačka stranka je bila dio Abazovićeve Vlade, dok su ostale članice, Socijalistička narodna partija (SNP) i koalicija okupljena oko pokreta URA, bojkotovali glasanje, što je učinio i Demokratski front (DF).

Protiv je bila predsjednica Skupštine Danijela Djurović iz redova SNP-a.

Poslije pada Vlade, moguće su dvije opcije, pregovori o formiranju nove ili parlamentarni izbori. U drugom slučaju nephodno je skraćenje mandata Skupštini, dok bi postojeća Vlada bila u tehničkom mandatu.

Smjenu Vlade zbog potpisvanja Temeljnog ugovora i "blokade evropskih integracija" iniciralo je 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije (LP) i Demokratske unije Albanaca (DUA).

Abazović je u završnoj riječi izrazio nadu da će brzo biti konstituisana nova Vlada, dobiti novog mandatara i da će predsjednik DPS-a Milo Djukanović ponuditi mandat nekoj od partija koje su podržale pad njegove Vlade.

"Ako se to ne desi, to je neodgovorno i to treba da znaju građani da ste ih gurnuli u nestabilnost. Želim da vjerujem da imate nastavak plana. Crna Gora uz dosta muke prelazi u nove nivoe demokratije", kazao je Abazović.

Poslanik DPS-a i predstavnik inicijatora Danijel Živković uoči glasanja rekao je da inicijativa nije ni sa kim dogovorena, već da je ponuđena svakom od 81 poslanika da se o njoj izjasni.

"Kakva god sudbina bila incijative, vaša Vlada je delegitimisana vašim ponašanjima. Skrenuli ste Crnu Goru sa evropskog puta. Obećali ste da ćete završiti dio obaveza kako bi Crna Gora postala članica Evropske unije (EU)", kazao je on.

Lider Demokarta Aleksa Bečić je u završnoj riječi ponovio da je inicijativa o rekonstrukciji Vlade "političko blefiranje" i saopštio da "nema problem" da od sutra krenu u razgovore o novoj parlamentarjnoj većini.

"Ako bi se podnijela ostavka i izglasalo nepovjerenje, ne postoji prepreka ako je zaista iskrena namjera i želja, da se dogovora nova većina", kazao je Bečić i zaključio da "su izbori jedino pošteno rješenje" izlaska iz krize.

Demokrate su tokom sjednice saopštile da neće ulaziti u pregovore sa DPS-om oko formiranja nove većine, već da su ti razgovori mogući samo u okviru stranaka, pobjednica parlamentarnih izbora 2020. godine.

Vlada Dritana Abazovića je druga u posljednjih nekoliko mjeseci koja je pala zbog Temeljnog ugovora sa SPC. Krajem aprila je nepovjerenje izglasano kabinetu bivšeg premijera Zdravka Krivokapića nakon čega je formirana Abazovićeva manjinska Vlada.

U toj Vladi nisu bile Demokrate i Demokratski front, stranke koje su pobijedile na parlamentarnim izborima 2020. Abazovćevu Vladu činile su, pored njegove Ure, Socijalistička narodna partija (SNP), SDP i stranke manjinskih naroda, a njene odluke u parlamentu podržavala je najveća partija - DPS.

federalna.ba/Beta

Dritan Abazović Vlada
Dritan Abazović Crna Gora kriminal korupcija
0 08.11.2022 10:29
Dritan Abazović kaznene prijave
0 21.10.2022 11:47
Švedska ministri Vlada
0 18.10.2022 11:48
Dritan Abazović ministri
0 17.10.2022 11:24