Pakistanske vlasti naredile raspoređivanje vojske zbog protesta
(Izvor: EPA-EFE/BILAWAL ARBAB 15534)

Pakistanske vlasti naredile raspoređivanje vojske zbog protesta

Pakistanske vlasti su u srijedu naredile raspoređivanje vojske u provincijama Punjab i Khyber Pakhtunkhwa zbog protesta protiv hapšenja bivšeg premijera Imrana Khana.

Savezno Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo je zahtjeve pokrajinskih privremenih vlada za trupe za održavanje reda i mira.

Odluka je donesena nakon što je policija tokom noći zadržala u pritvoru brojne opozicione aktiviste širom Pakistana nakon protesta zbog hapšenja bivšeg premijera Imrana Khana pod optužbom za korupciju u utorak.

"Najmanje tri osobe ubijene su u sukobima između radnika iz Khanove stranke, pakistanske Tehreek-e-Insaf (PTI) koji protestuju i policije", naveli su zvaničnici.

Među pritvorenima su bili Umar Sarfraz Cheema, bivši guverner sjeveroistočne provincije Punjab, nekoliko poslanika i stranačkih predstavnika.

PTI je u srijedu pozvao na proteste širom zemlje, ali se distancirao od nasilja, pozivajući pristalice da ostanu mirni i okupe se ispred sjedišta policije u Islamabadu, gdje se Khan pojavio pred sudijom.

Internet i platforme društvenih medija i su dalje ograničeni, a škole su zatvorene u mnogim dijelovima zemlje.

Lider PTI-ja, Shah Mahmood Qureshi, rekao je da stranka nema informacije o tome gdje se Khan nalazi.

Khanov advokat Faisal Chaudhry je rekao novinarima da nije imao kontakt sa klijentom.

Bivši premijer Pakistana Imran Khan uhapšen je u utorak u glavnom gradu Islamabadu. Hapšenje je uslijedilo dan nakon što je Khan optužio visokorangiranog vojnog zvaničnika za zavjeru s ciljem njegovog ubistva.

Khana su priveli pripadnici Rangersa, paravojnih snaga u Pakistanu, baš kada mu je sud u Islamabadu odobrio privremenu kauciju u sedam slučajeva, javio je "Dunya News".

federalna.ba/AA

Pakistan protest vojska