Pakistan na udaru kritika:  830 $ izlazne takse za afganistanske izbjeglice
(Izvor: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER)

Pakistan na udaru kritika: 830 $ izlazne takse za afganistanske izbjeglice

Odluku Pakistana da uvede stotine dolara izlazne takse za svaku afganistansku izbjeglicu koja je pobjegla od progona od strane talibana, zapadne diplomate i UN osudile su kao "šokantne i frustrirajuće".

Ovaj potez "bez presedana" usmjeren je na izbjeglice koje čekaju da napuste Pakistan i odu u zapadne zemlje u okviru plana preseljenja i od kojih se naplaćuje oko 830 dolara po osobi. Potez dolazi nakon što je Pakistan najavio deportaciju stranaca bez dokumenata i proglasio 1. novembar krajnjim rokom za oko 2 miliona neregistrovanih Afganistanaca da napuste zemlju. Pakistan je počeo masovne deportacije Afganistanaca bez dokumenata nakon isteka roka.

Hiljade Afganistanaca bez ispravnih dokumenata ili sa isteklim vizama su u Pakistanu od pada Kabula u augustu 2021. gdje su čekali da ponovo započnu svoj život u zemljama na zapadu. Većina njih je radila sa zapadnim vladama i organizacijama i ispunjavaju uslove za preseljenje iz humanitarnih razloga.

Američka vlada planira preseliti skoro 25.000 Afganistanaca u zemlju. Velika Britanija je saopštila da će preseliti 20.000 ljudi. Pet visokih zapadnih diplomata u Pakistanu reklo je za Guardian da je naknada za izlaznu dozvolu u Pakistanu bez presedana na međunarodnom nivou i da je mnogima došla kao šok.

"Znam da je za Pakistan u ekonomski veoma teškoj situaciji, ali zaista je degutantno pokušavati zaraditi novac na izbjeglicama", rekao je jedan diplomata.

„To pitanje su pokrenule i dvije agencije UN-a koje su upravljale deportacijom, (Agencija UN-a za izbjeglice) UNHCR i (Međunarodna organizacija za migracije) IOM“, dodao je diplomata. “Pitanje je također upućeno u glavnim gradovima i sjedištima. Pretpostavljam da su svi prenijeli poruku svojim (pakistanskim kontaktima).“

Drugi diplomata je rekao da su zapadni zvaničnici o ovom potezu informirani na brifingu ministarstava unutrašnjih i vanjskih poslova. Kada su obavijestili o svojoj zabrinutosti oko naknade, zvaničnicima je rečeno da je prvobitna odluka bila da se naplaćuje 1.000 dolara za svaku osobu, ali je to sniženo na 830 dolara.

„To je veoma bizarno i ja lično smatram da je to veoma frustrirajuće. Ako Pakistan želi da olakša proces naseljavanja izbjeglica na zapadu, onda ga ne bi trebao komplikovati ovakvim apsurdnim uvjetima”, rekao je diplomata. “Koje je opravdanje za ovu naknadu za izlaznu dozvolu? Zarađivati puno novca?"

Izlazna dozvola se mora platiti putem kreditne kartice, kojoj mnoge afganistanske izbjeglice nemaju pristup. Drugi diplomata je rekao: “Ovo pogoršava situaciju jer bi to trebalo da plaćaju izbjeglice, a većina njih nema kreditne kartice. Mislim da nam je potreban kooperativni pristup zajedničkog rada na pomoći izbjeglicama i očekujemo da će Pakistan pomoći.”

Mumtaz Zahra Baloch, portparol pakistanskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je da nema plana za promjenu politike. “Ovi pojedinci su ovdje posljednje dvije godine i nisu izbjeglice nego imigranti sa prekoračenjem vize i nedostatkom dokumenata. Ali očekujemo da će zainteresovane zemlje ubrzati proces izdavanja viza i odobrenja kako bi što prije mogle otići na odredište”, rekla. Baloch je dodala da je potrebno više informacija da se procesuira preseljenje izbjeglica jer su im neke zapadne zemlje davale imena bez dodatnih detalja. Ali jedan zapadni diplomata kaže: "Pokušavamo da pružimo informacije koje pakistanska vlada traži, ali imamo zakonska ograničenja u pogledu toga koliko informacija takođe smijemo dati."

Ambasada Velike Britanije u Islamabadu odbila je dati komentar o taksi za izlaznu dozvolu. Babar Baloch, glasnogovornik UNHCR-a, kaže: “UNHCR radi s vladom Pakistana na rješavanju pitanja izlaznih kazni i naknada za vizu za prekoračenje za izbjeglice u programu preseljenja. UNHCR se kod vlasti zalaže za izuzeće izbjeglica od ovih zahtjeva.”

Dodao je da UN shvaćaju da bi situacija mogla izazvati zabrinutost među onima koji su pobjegli u Pakistan, ali koje žele da napuste zemlju i ponovo započnu svoje živote. “Preseljavanje je dio globalnog mehanizma solidarnosti i spašavanja života za neke od najugroženijih izbjeglica i tražilaca azila.”

federalna.ba/The Guardian

Pakistan izlazna taksa Afganistan