Ovo je kabina Mercedesa EQS, najluksuznije električne limuzine današnjice
(Izvor: carscoops.com)

Ovo je kabina Mercedesa EQS, najluksuznije električne limuzine današnjice

Najbolji Mercedes i vjerojatno najbolji auto na svijetu dobiva svoj treći nastavak. Nakon S klase i Maybach inačice dolazi električni EQS, a ovo je prvi pogled u njegovu kabinu.

Odmah na početku da razjasnimo kako je EQS električna luksuzna limuzina Mercedesa u domeni S klase. Prvi je to model koji se temelji na modularnoj arhitekturi za luksuzna i električna vozila više klase.

Mercedes nam sada otkriva niz inovacija koje će EQS predstaviti u automobilskom svijetu. Krenut ćemo od bitnih i reći kako auto na svijet donosi preko 40 inovacija. Prva na red dolazi aerodinamika. Rekordno nizak koeficijent otpora Cd iznosi 0.201, manje od ijednog serijskog automobila. Iduća novost je tzv. Energizing Nature program relaksacije. Nešto važnija je HEPA filtracija zraka u kabini.

Konačno dolazimo i do najuočljivije novosti, MBUX Hyperscreena, o čemu će se pričati još mjesecima, pa i godinama. Cjelokupna prednja armatura postala je ekran. Širok je 142 cm, a aktivna površina iznosi čak 2.432.11 četvornih centimetara. Za haptički doživljaj brine se 12 aktuatora ispod ekrana.

Za vrhunski užitak u vožnji brine se i Burmester surround sustav s 15 zvučnika i snagom od 710 W. Inače, u autu je ukupno 350 senzora koji nadziru svaki detalj vozne dinamike i okoline. Na sve se nastavlja umjetna inteligencija te sustav kojim upravlja moćno računalo s naprednim procesorom i 24 GB RAM-a.

Dalje još slijede neke inovacije koje i nisu toliko kupcu bitne na prvu, poput online osvježavanja i ambijentalnog zvuka u vožnji, te poneka dizajnerska novina.

Jedan od najboljih proizvoda autoindustrije s ponosom nosi njemački potpis: proizvodi se u najmodernijem Mercedesovom pogonu, u tvornici 56 u Sindelfingenu, a baterije dolaze iz obližnjeg Untertürkheima. Na tržište dolazi u kolovozu ove godine.

federalna.ba/index.hr

Mercedes Mercedes-Benz Mercedes EQS
Maybach Mercedes-Maybach Maybach S-Class Maybach V12 Mercedes Mercedes-Benz
0 19.04.2021 13:45
Mercedes Mercedes-Benz Mercedes SL Mercedes R107
0 13.04.2021 13:46
Mercedes CLS Mercedes Mercedes-Benz Mercedes AMG
0 07.04.2021 13:52
Mercedes EQS Mercedes Mercedes-Benz Daimler
0 05.03.2021 11:58