videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

Otvorena manifestacija 'Dani jagodastog voća' u Čeliću

Manifestacija „Dani jagodastog voća“ otvorena je u Čeliću, a građani su s radošću dočekali goste koji će u Čeliću boraviti od 10. do 12. maja. Tako je Čelić postao centar okupljanja privrednika, turističkih radnika i udruženja građana. Organizatori ovogodišnje manifestacije su Općina Čelić i ZZ „Poljopromet“ Čelić.

Manifestaciju je otvorio ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović, sa nečelnikom općine Čelić Admirom Hrustavnovićem i federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Nerinom Dizdarom.

Ministar Ahmetović je kazao da kada neko reklamira svoju jagodu, na njoj napiše „Čelićka“, najbolje pokazuje koliko je jagoda sa ovih prostora sama po sebi brend, a taj brend prisutan je u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, ali i van Bosne i Hercegovine.

Imajući to u vidu, kazao je, svake godine Vlada TK realizira program podrške poljoprivrednim proizvođačima, među kojima je i podrška za proizvođače jagode.

- Od ukupno nešto više od 2,3 miliona KM, sa koliko su kroz ovaj program pomognuti poljoprivrednici sa područja Čelića, za proizvodnju jagode u zaštićenom prostoru u 2023. godini izdvojeno je više od 1,1 milion KM, za proizvodnju sadnica jagodičastog i bobičastog voća u iznosu više od 100.000 KM, za proizvodnju krošnjastog voća više od 300.000 KM, za sufinansiranje nabavke plastenika visokih tunela 227.500 KM, za proizvodnju jagodičastog voća na otvorenom 3.320 KM - kazao je Ahmetović.

Najavio je da će Vlada TK i u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju u cilju unapređenja te ali i svih drugih proizvodnji.

Organizatori manifestacije, koja je prepoznata kao manifestacija koja okuplja one koji njeguju svoju historiju, tradiciju i kulturnu baštinu, su Općina Čelić i ZZ „Poljopromet“ Čelić, a jedan od generalnih pokrovitelja je Vlada TK, saopćeno je iz Vlade TK.

federalna.ba/Fena

Dani jagodastog voća Čelić
olujni vjetar Čelić Gračanica
0 02.04.2024 12:52
Via Majevica Sapna Općina Sapna Općina Teočak Teočak Ugljevik Čelić Lopare
0 28.11.2023 19:44
Čelić
0 17.11.2023 18:19
Čelić stanje prirodne nepogode
0 31.05.2023 10:07