Otvorena konferencija „Parlamentarizam i Rezolucija 1325: Perspektive sa Zapadnog Balkana“

U Skupštini Kosova počela je sa radom dvodnevna Regionalna konferencija „Parlamentarizam i Rezolucija 1325: Perspektive sa Zapadnog Balkana“.

Konferenciju je organizovala Grupa poslanica Skupštine Republike Kosovo, uz posredovanje Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) na Kosovu, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) ) na Kosovu, kao i Ambasade Kanade u Hrvatskoj i na Kosovu.

Među učesnicama konferencije su političke predstavnice i civilne aktivistkinje iz Albanije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Srbije, te predstavnici međunarodnih organizacija.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je kao specijalni gost na otvaranju konferencije istakla da je rodna ravnopravnost kamen temeljec za postizanje dugoročnog mira i stabilnosti u zemljama regiona i šire. Ona je kazala da je uloga žena na Kosovu bila odlučujuća da se pokrenu napred mir i bezbjednost.

„U osovini historije našeg naroda, našeg Kosova, u različitim fazama, kako u vrijeme mirnog otpora, tako i tokom rata Oslobodilačke vojske Kosova i nakon rata u procesu izgradnje mira, u procesu izgradnje državnosti, čak i danas, dok jačamo našu poziciju na međunarodnoj sceni, upravo je uloga žena bila ta koja je pogurala mir i bezbjednost u našoj zemlji i šire“, rekla je Osmani.

Osmani je podsjetila da je Kosovo 2022. godine bilo domaćin Međunarodnog foruma za žene, mir i bezbjednost, koji je okupio 500 predstavnica iz desetine zemlja sa šest kontinenata, te je najavila drugu ediciju tog Foruma aprila ove godine. Također je navela da su kao rezultat angažovanja poslanica Skupštine Kosova i svih partnera, Sjedinjene Američke Države izabrale Kosovo kao jednu od četiri zemlje iz cijelog svijeta u kojoj će se osnovati Regionalni centar izvrsnosti za žene, mir i bezbjednost.

Osmani je ocijenila da žene na globalnom nivou igraju odlučujuću ulogu u izgradnji razumijevanja i obezbjeđivanju da mirovni sporazumi budu dugoročni i stabilni, zato što donose jedinstvene perspektive, strategije i rješenja, koja se često zanemaruju u sredinama u kojima dominiraju muškarci.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca je istakao da uprkos učešću žena u političkom životu i drugim oblastima, njihov broj nije ni približan broju muškaraca, te je poručio da se to mora promijeniti. Konjufca je rekao da agenda za žene, mir i bezbjednost ima za osnovni cilj pozicioniranje žena kao ravnopravnih partnera u svim oblastima koje se odnose na mir i bezbjednost. Kazao je da je Kosovo dobar primjer angažovanosti žena, te je naglasio da je i kosovska predsjednica žena.

„Kosovo je dobar primer posvećenosti ispunjavanju globalnih agendi, uprkos činjenici da smo često ograničeni da damo glas svom radu u ovim organizacijama u kojima još nismo članovi. Imamo mnogo primjera kosovskih žena i djevojaka koje su se aktivno angažovale u guranju ove agende naprijed, jer su dale doprinos u svim fazama izgradnje naše nacije“, naglasio je Konjufca.

Kako su naveli organizatori cilj ove konferencije je promovisanje primjene Rezolucije 1325, koja se bavi važnom ulogom Skupštine u sprovođenju, praćenju i promociji ženske agende, kao i ulogom Grupe poslanica u ovom procesu.

Rezolucija 1325 “Žene, mir i bezbjednost” usvojena je jednoglasno od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 31. oktobra 2000. godine. Ovom Rezolucijom priznata je neproporcionalni i jedinstven uticaj oružanih sukoba na žene i djevojčice. Rezolucija poziva na usvajanje rodne perspektive kako bi se razmotrile posebne potrebe žena i djevojčica tokom sukoba, repatrijacije i preseljenja, rehabilitacije, reintegracije i postkonfliktnog oporavka.

federalna.ba/AA

Kosovo skupština žene Vijeće sigurnosti UN-a rezolucija
najstarija džamija Kosovo Balkan
0 10.04.2024 10:39
rezolucija Srebrenica Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda
0 09.04.2024 12:21
Kosovo popis stanovništva kazne
0 05.04.2024 08:23
Parlament Federacije BiH zajednička sjednica ravnopravnost žene
0 04.04.2024 08:13