videoprilog Šejle Džindo (Dnevnik 2)

Otvorena izložba 'Sultanske džamije u BiH' povodom Dana džamija

Izložba “Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini", otvorena je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u povodu obilježavanja 7. maja - Dana džamija.

Izložbu su pripremili uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke, uz mentorstvo Ismeta Bušatlića.

Kako je kazao direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ismail Smajlović, Rijaset je uveo Dan džamija na sjednici 2002. godine u pomen na rušenje džamije Ferhadija u Banjoj Luci 7. maja 1993. godine.

- Mi na taj datum skrećemo pažnju na ljudsku karakteristiku koja nije vrlina. Trebali bismo promovirati graditeljstvo i ono što promoviše vrijednosti u ljudskom rodu i zato će danas reisu-l-ulema hutbom iz Tešnja, kao i određenim programskim sadržajima koji se dešavaju u okviru Islamske zajednice, te otkrivanjem temelja sultanske džamije u Rogatici, započeti obilježavanje Dana džamija, što će trajati cijele godine s intenziviranjem programskih aktivnosti u maju i junu - objasnio je Smajlović.

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić naglašava da su uposlenici Biblioteke spoznali da tema sultanskih džamija u BiH nije tretirana na odgovarajući način, te se iz te spoznaje izrodila ideja izložbe.

Kolektiv biblioteke je sebi uzeo u obavezu da prikupi materijale, prvenstveno arhivsku građu i da se od toga napravi izložba. Izložbom je obuhvaćeno 37 sultanskih džamija na 11 panela. To su džamije koje su obnovljene, a prezentirani su i podaci o desetak džamija koje nisu preživjele turbulentna vremena balkanskih prostora i o kojima su ostali samo zapisi - rekao je Lavić.

Džamije koje su izgradili osmanski sultani imaju poseban značaj u osmanskoj arhitekturi i nazivaju se Atik, Časna, Hunkjar, “selatin” ili “sultanske džamije”.

Lavić dodaje da su neke od njih izgradili sultani u samoj prijestolnici carstva ili osvojenim pokrajinama, a one su bile simboli ekonomske moći, vjerskih osjećaja, svjetovne vlasti, pogleda na svijet i umjetničke sklonosti.

U BiH za vrijeme osmanske vladavine izgrađeno je više od 80 sultanskih džamija. Mnoge su tokom vremena porušene, a neke su obnavljane. Izložba predstavlja one koje su sačuvane i obnovljene, te i danas služe svojoj svrsi.

federalna.ba/Fena

Sultanske džamije u BiH Dan džamija izložba
Tuzla izložba Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova
0 06.07.2022 10:16
Collegium artisticum Muhamed Bajramović izložba
0 20.06.2022 18:23
Asocijacija za umjetničku fotografiju u Bosni i Hercegovini fotografija izložba Tuzla
0 16.06.2022 21:10
Ron Haviv Beograd izložba
0 10.06.2022 14:17
Marin Topić kultura BiH izložba
0 02.06.2022 21:10