Otvorena izložba 'Diplomatija i umjetnost' povodom obilježavanja Dana bugarske diplomatske službe
(Izvor: Fena)

Otvorena izložba 'Diplomatija i umjetnost' povodom obilježavanja Dana bugarske diplomatske službe

U galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine večeras je otvorena izložba "Diplomatija i umjetnost" povodom obilježavanja Dana bugarske diplomatske službe koja ima historiju dugu više od 140 godina.

Projekt provodi Državni kulturni institut Ministarstva vanjskih poslova Bugarske, Ambasada Republike Bugarske u Sarajevu u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a uz medijsko partnerstvo Bugarske telegrafske agencije.

Na izložbi su predstavljena 22 umjetnička djela etabliranih bugarskih umjetnika iz poslijeratnog perioda, a u pitanju su tradicionalna klasična djela bugarske umjetnosti.

Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske decenijama je stvaralo izvanredan fond likovnih umjetničkih djela. Samo u zgradi Ministarstva vanjskih poslova u Sofiji zbirka je brojala više od 400 radova, a u bugarskim diplomatskim misijama u inostranstvu bilo ih je izloženo gotovo 2.000.

Direktorica Državnog kulturnog instituta Ministarstva vanjskih poslova Bugarske Snezhana Yoveva kazala je da je u pitanju izložba reprezentativnih djela, dodajući da umjetnost ima moć da zbližava ljude.

Ambasador Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini Valeri Ivanov Yotov ocijenio je da je kulturna diplomatija veoma snažan alat koji zbližava ljude oko umjetničkih djela kojima nije potreban prijevod jer govore univerzalnim jezikom.

- Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske ima politiku da kupuje djela etabliranih bugarskih umjetnika kako bi ih predstavili širom svijeta u ambasadama, rezidencijama, kulturnim centrima, ali i kroz izložbe - pojasnio je Yotov.

Izrazio je zadovoljstvo jer je izložba otvorena u danu kada su otvoreni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom za članstvo u Evropskoj uniji što je također postignuće ostvareno diplomatijom.

Podsjetio je da je izložba posvećena i 30. godišnjici priznavanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jer je Bugarska prva država koja je priznala BiH i to 15. januara 1992. godine kako bi prevenirala rat, ali to se nažalost nije desilo, kazao je ambasador.

- BiH i Bugarska imaju jako dobre bilateralne odnose bez otvorenih pitanja, a ti odnosi imaju veoma veliku perspektivu za budući razvoj u oblasti ekonomije i kulture - kazao je Yotov.

Izložba je već bila postavljanja u Nacionalnom muzeju u Cetinju, a nakon Sarajeva bit će predstavljena u Nacionalnoj galeriji u Skoplju, dok će posjetioci izložbu u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH moći pogledati do 29. jula.

federalna.ba/Fena

izložba