videoprilog Hane Porić (Dnevnik 3)

Otvoren sedmi Bookstan

Službeno je otvoren Sedmi međunarodni festival književnosti Bookstan. Riječ je o višednevnom programu koji okuplja književnike širom svijeta, a razgovorom s njima - nova Buybookova izdanja približava publici.

Ovogodišnji Bookstan pod sloganom Stanje opsade, kao naslijeđem koje još prati Sarajevo, kulturnim otporom pokušava simbolično renovirati grad. Tim povodom, okupljeni oko ideje slave književnosti, prisustvuju domaći, ali i književnici iz svijeta.

“Festival je prostor i mjesto susreta, mjesto gdje se književnici međusobno upoznaju, gdje se emotivno povezuju i gdje, kroz te promocije, zajedno pomažu knjigama da zažive kod šire publike”, kazao je pisac Almin Kaplan.

Ove godine programom dominiraju autorice. Osim Defne Suman, koja zvanično otvara festival, neke od prisutnih, a koje iznose priče o posljedicama tereta patrijarhata i fašizma, jesu Lana Bastašić, Ivana Bodrožić, Milica Vučković, Katarina Volkmer.

“Također nam stiže pjesnikinja mlađe generacije iz Srbije - Radmila Petrović, koja je jedna od najprodornijih glasova na pjesničkoj regionalnoj sceni. Predstavit ćemo i knjigu koja je nastala od doktorata Adise Bašić, a koja se bavila erosom u našoj usmenoj tradiciji”, istaknula je Kristina Ljevak, književna urednica.

Bit će promovisan i Buybookov novitet - edicija Dnevnici, pod uredništvom Semezdina Mehmedinovića. Na taj način ova skoro izgubljena forma u sadašnjosti književne scene oživljava.

“Ja sam se obratio nekim autorima do čijeg pisanja drzim da vidim kako oni mogu odgovoriti na formu dnevnika. Zanimljivo mi je bilo kako različiti rukopisi tu formu podređuju sebi”, objašnjava Mehmedinović.

Tradicionalna radionica književne kritike u okviru festivala ove godine je pod vodstvom Jagne Pogačnik i pod nazivom Između teksta i konteksta. Ona je način da, putovanjima kritika koje nastaju na radionicama dalje kroz medije, festival nastavi svoj život čitave godine.

federalna.ba

Bookstan
Lana Bastašić Crveni kofer Bookstan
0 14.07.2022 19:02
Bookstan
0 10.07.2022 22:11
Reza Amirkhani Bookstan Njen ja
0 06.07.2022 21:32
Bookstan Lamija Milišić
0 05.07.2022 17:45
Namik Kabil Yesterday Bookstan
0 09.07.2021 21:24