Otkrivena grupa koja je strane državljanke tjerala na prostituciju
(Izvor: tuzlanski.ba)

Otkrivena grupa koja je strane državljanke tjerala na prostituciju

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine realizovana je akcija u borbi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije na području Banjaluke. Žrtve krivičnih djela su državljanke Brazila, koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale u svrhu seksualne eksploatacije ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korist, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U realizaciji akcije otkrivene su i zbrinute dvije žrtve, a utvrđuje se tačan broj oštećenih žrtava.

Tužilac iz Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima, koordinirao je aktivnosti policijskih službenika MUP-a RS koje se odnose na lišenje slobode i pretrese prostorija koje koriste osobe osumnjičene za međunarodno vrbovanje radi prostitucije.

Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju, izvršeno je dovođenjem stranih državljanki u BiH i najčešće je realizovano u iznajmljenim stanovima na području Banjaluke.

Na navedeni način osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažovali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore.

Istragom je utvrđeno da se radi o dobro organizovanoj grupi koja djeluje na području EU-a radi iskorištavanja i navođenja na prostituciju stranih državljana, koji dolaze izvan prostora EU-a.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo - međunarodno navođenje na prostituciju iz člana 187. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i krivično djelo - navođenje na prostituciju iz člana 169. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Saopćeno je kako Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu te će u narednom periodu, radi prikupljanja informacija, dokaza i saznanja, realizovati saradnju i koristiti kapacitete i resurse OSA-e BiH i ostvariti međunarodnu saradnju s EUROPOL-om, EUROJUST-om te INTERPOL-om.

Na osnovu međunarodne pravne pomoći, najavili su kako će uputiti više zahtjeva za dostavu informacija prema različitim državama.

Postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužilaštvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.

federalna.ba/AA

Banja Luka akcija prostitucija
Banjaluka Banja Luka Medresa "Reis Ibrahim ef. Maglajlić“ Muris ef. Spahić
0 26.05.2024 21:58
Banjaluka Banja Luka
0 21.05.2024 18:43
Evropska noć muzeja Banja Luka Banjaluka
0 19.05.2024 09:36
košarkaško prvenstvo BiH Banja Luka KK Bosna
0 17.05.2024 12:06
osnaživanje novinarke Banja Luka radionice
0 16.05.2024 13:07