Osude američkog veta na poziv na trenutni prekid vatre u Gazi
(Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Osude američkog veta na poziv na trenutni prekid vatre u Gazi

Kina je oštro kritizirala SAD zbog stavljanja veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva trenutni prekid vatre u Gazi. Peking je rekao da je taj potez poslao "krivu poruku" i zapravo dao "zeleno svjetlo nastavku pokolja".

Bijela kuća je rekla da bi rezolucija koju je predložio Alžir "ugrozila" pregovore o okončanju rata. SAD je predložio vlastitu rezoluciju o privremenom prekidu vatre, kojom se također upozorava Izrael da ne napada grad Rafah.

Dok su se borbe u Gazi nastavljale, došlo je do široke osude odluke SAD-a da blokira rezoluciju Alžira. Podržalo ju je 13 od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a - a Velika Britanija je bila suzdržana. Reagirajući na veto, kineski veleposlanik pri UN-u Zhang Jun rekao je da je tvrdnja da bi prijedlog ometao tekuće diplomatske pregovore "potpuno neodrživa".

"S obzirom na situaciju na terenu, kontinuirano pasivno izbjegavanje trenutnog prekida vatre to nije ništa drugačije od davanja zelenog svjetla nastavku pokolja", rekao je. Prelijevanje sukoba destabilizira cijelu regiju Bliskog istoka što dovodi do povećanja rizika od šireg rata", dodao je. „Samo gašenjem plamena rata u Gazi možemo spriječiti da pakleni požari ne progutaju cijelu regiju.“

Najviši alžirski diplomat UN izjavio je da je "nažalost Vijeće sigurnosti još jednom zakazalo". “Ispitajte svoju savjest, kako će vam historija suditi”, dodao je Amar Bendjama. Američki saveznici također su kritizirali ovaj potez. Izaslanik Francuske pri UN-u Nicolas de Rivière izrazio je žaljenje što rezolucija nije usvojena "s obzirom na katastrofalnu situaciju na terenu".

Linda Thomas-Greenfield, veleposlanica Washingtona pri UN-u, rekla je da nije pravo vrijeme za pozivanje na trenutni prekid vatre dok traju pregovori između Hamasa i Izraela. Njena britanska kolegica, Barbara Woodward, rekla je da bi plan mogao "zapravo učiniti prekid vatre manje vjerovatnim" ugrožavanjem pregovora.

Izrael je pokrenuo svoje operacije u Gazi nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, tokom kojeg je oko 1200 ljudi ubijeno, a više od 240 drugih uzeto kao taoci. Izraelska vojna kampanja ostavila je više od 29.000 mrtvih u Gazi, navodi ministarstvo zdravstva palestinskog teritorija kojim upravlja Hamas.

Nacrt rezolucije koji su predložile SAD poziva na privremeni prekid vatre "što je prije moguće" i pod uvjetom da se oslobode svi taoci, kao i poziva na ukidanje prepreka za pomoć koja stiže u Gazu.

Bijela kuća ranije je izbjegavala riječ "prekid vatre" tokom glasanja u UN-u o ratu, ali nije jasno hoće li i kada Vijeće sigurnosti glasovati o prijedlogu.

Također se navodi da bi velika kopnena ofenziva u Rafahu rezultirala većom štetom za civile i njihovim daljnjim raseljavanjem, uključujući potencijalno u susjedne zemlje - što se odnosi na Egipat. Ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak da je "predan nastavku rata dok ne postignu sve ciljeve" i da nikakav pritisak to ne može promijeniti.

Više od milion raseljenih Palestinaca - otprilike polovica stanovništva Pojasa - nagurano je u Rafahu nakon što su bili prisiljeni tamo potražiti utočište. Južni grad, koji graniči s Egiptom, prije rata je bio dom za samo 250.000 ljudi.

Mnogi raseljeni žive u improviziranim skloništima ili šatorima u bijednim uslovima, s oskudnim pristupom sigurnoj pitkoj vodi ili hrani. UN je objavio vlastito upozorenje da bi planirana izraelska ofenziva na grad mogla dovesti do "pokolja". Izraelska vojska je ranije inzistirala da cilja samo borce Hamasa. Član izraelske ratne vlade Benny Gantz upozorio je da će kopneni napad biti pokrenut ukoliko Hamas ne oslobodi sve taoce do 10. marta.

federalna.ba/BBC

SAD UN Gaza veto