Osmanović: Prava braniteljske populacije iz KS prenijeti na nivo Federacije BiH

Osmanović: Prava braniteljske populacije iz KS prenijeti na nivo Federacije BiH

Na inicijativu federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžada Lokmića, danas je u Fojnici održan radni sastanak kantonalnih ministara za boračka pitanja s područja Federacije s ciljem što boljeg provođenja zakona iz oblasti braniteljske populacije. 

Bila je ovo i prilika da se konkretizuju problemi s kojima se suočavaju kantoni kada su u pitanju branitelji, te da se razgovara o tome kako pratiti provođenje zakonskih i podzakonskih akata.

S obzirom na to da Kanton Sarajevo prednjači u pravima za branitelje, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović danas je u Fojnici istakao kako bi određena prava trebalo implementirati i na federalnom nivou.

- Kao što smo to već načelno i dogovorili na našem prvom sastanku, potreban je kontinuiran rad kako bi neka prava braniteljske populacije prenijeli na nivo FBiH. Ovdje prvenstveno mislim na personalnu asistenciju za paraplegičare i kvadriplegičare. Naši studenti na čitavoj teritoriji FBiH zaslužuju i stipendiranje II i III ciklusa studija, jer samo je ulaganje u znanje trajna investicija u budućnost - kazao je Osmanović.

Podsjetio je da Ministarstvo za boračka pitanja KS ulaže i u zdravstvenu zaštitu korisnika, a potpisivanjem sporazuma sa Općom bolnicom započet je projekt 'Dom za veterane'.

Današnji sastanak bio je prilika da resorni ministri razmijene ideje i mišljenja, ali i da preuzmu pozitivne kantonalne primjere iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Također je dogovoreno da će se ovakvi sastanci održavati par puta u godini, odnosno po potrebi, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

 

Fojnica Omer Osmanović
Bijele vode Gojčinova ravan Lasta Udruženje veterana Odreda policije za specijalne namjene "Lasta" Omer Osmanović Bjelašnica
0 16.12.2023 14:57
Andrej Plenković Fojnica kamen temeljac Borjana Krišto
0 19.10.2023 17:51
Omer Osmanović Admir Katica IDDEEA Almir Badnjević
0 17.10.2023 18:31