Osmanović i Katica s direktorom IDDEEA-e: Zajedničkim dogovorima do digitalizacije procesa

Osmanović i Katica s direktorom IDDEEA-e: Zajedničkim dogovorima do digitalizacije procesa

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) Omer Osmanović sastao se danas u Banjoj Luci s predstavnicima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) u cilju realizacije projekata digitalizacije u ostvarivanju pojedinih prava koja se tiču braniteljske populacije, saopćila je kantonalna pres-služba.

Sastanku je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica sa saradnicima.

Kad je riječ o pravima koje u Ministarstvu za boračka pitanja KS ostvaruju pripadnici braniteljske populacije, ona se prvenstveno vežu za prebivalište/boravište na području KS te je stoga neophodno obezbijediti pristup podacima kojima raspolaže IDDEEA u svrhu prevazilaženja administrativnih prepreka.

Ministar Osmanović zahvalio je direktoru Agencije Almiru Badnjeviću za inicijativu koja se pokreće zajednički i koja u konačnici može donijeti samo određene benefite.

- U praksi bi ovaj potez značio smanjenje troškova postupka te vrijeme čekanja na izdavanje uvjerenja o kretanju iz nadležnog MUP-a, a imajući u vidu da se za ostvarivanje dopunskih prava po zakonu godišnje zaprimi i do 20 hiljada zahtjeva, omogućavanjem pristupa podacima riješili bismo ova dva problema. Danas smo u Banjoj Luci uspjeli da dogovorimo kako i na koji način možemo digitalizovati ostvarivanje pojedinih prava braniteljske populacije te na taj način olakšati i našim korisnicima, ali i zaposlenicima čitav taj proces podnošenja zahtjeva. Nadam se da ćemo uspjeti dobiti pristup podacima kojima raspolaže IDDEEA i spremni smo obezbijediti sve tehničke uvjete za realizaciju ovog projekta - kazao je ministar Osmanović.

U cilju realizacije projekta digitalizacije, daljnja aktivnost bit će uvezivanje s nadležnim poreskim upravama kako bi bili obezbijeđeni potrebni podaci koji su jedan od uvjeta za ostvarivanje određenih prava navdene kategorije.

Također će biti razgovarano i o iskustvima validacije elektronskog potpisa za što efikasniji način poslovanja.

federalna.ba/Fena

Omer Osmanović Admir Katica IDDEEA Almir Badnjević
Almir Badnjević vještačka inteligencija Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka
0 17.05.2024 11:19
2. maj 1992 Omer Osmanović Sarajevo
0 02.05.2024 12:22
Arijana Memić Skupština KS Admir Katica NiP
0 08.04.2024 17:09