Spas od hladnoće: Oružane snage BiH postavile šatore za migrante

Sukladno odluci Predsjedništva BiH, Oružane snage Bosne i Hercegovine 31. decembra u kasnim poslijepodnevnim satima, pristupile su pripremi vojnih šatora te kako je prethodno najavljeno, jutros stigli su kamp „Lipa“ radi njihova montiranja za potrebe smještaja nezbrinutih migranata.

"Oružane snage BiH stigle u kamp Lipa, postavljanje šatora za migrante je izvršeno", javlila reporterka Federalne televizije Dalila Vojniković.

Podsjećamo da u  jutarnjim satima Oružane snage BiH nisu stigle na navedenu lokaciju prema dogovoru, pa su zbog toga migranti pobunom izrazili nezadovoljstvo i zahtijevali rješenje od nadležnih organa.

Na ovoj lokaciji prisustvo su zauzeli i pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona koji nisu dopustili pristup novinarima iz sigurnosnih razloga.

Zahtjev za postavljanjem vojnih šatora Ministarstvo sigurnosti BiH je u propisanoj proceduri dostavilo Ministarstvu obrane BiH, koje je zahtjev proslijedilo na odobrenje Predsjedništvu BiH, kao vrhovnom zapovjedniku. Predsjedništvo BiH ovaj je zahtjev odobrilo.

Oružane snage BiH na ovaj će način pomoći ugroženim migrantima, ali i trenutnom ublažavanju migrantske krize u BiH. Kao i uvijek do sada, kada različite nadležne razine vlasti u zemlji nisu u mogućnosti pravovremeno odgovoriti na različite krize i ugroze, OSBiH se pokazuju spremnima na odgovoran način obaviti svaku zadaću koju pred njih postavi Predsjedništvo BiH, na dobrobit građana cijele zemlje, saopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.  

federalna.ba

migranti Oružane snage BiH šatori pomoć
migranti migrantska kriza Grčka trgovci migrantima
0 18.04.2021 13:32
migranti migrantska kriza BiH USK
0 18.04.2021 13:00
Tunis migranti brodolom
0 16.04.2021 23:07
migranti Tunis nesreća
0 16.04.2021 14:38
migranti brodica stradali
0 12.04.2021 14:26