videoprilog Muniba Muhamedbegovića (Dnevnik 2)

Opozicija žestoko kritikovala Trojku zbog sastanka u Istočnom Sarajevu

Državna koalicija zasjedala je u Istočnom Sarajevu. Opozicija negoduje. Odlazak Trojke na noge Miloradu Dodiku vide kao čin popuštanja političaru koji ruši ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Žustre reakcije i pozivi na odgovornost zasad bez odgovora.

Sastanak državne koalicije u Istočnom Sarajevu opozicione stranke ocjenjuju kao stratešku grešku i čin popuštanja lideru SNSD-a Miloradu Dodiku u njegovoj politici negiranja države. Poručeno je ovo, između ostalog, tokom i prije sjednice Zastupničkog doma Parlamenta skupštine Bosne i Hercegovine. Najavu stranaka na vlasti o vraćanju u parlamentarnu proceduru pitanja izmjena Izbornog zakona te na kraju moguće donošenje potpuno novog Izbornog zakona stranke opozicije vide kao derogiranje odluka visokog predstavnika.

“Sigurno ćemo iskorisititi sve da zaustavimo tu pogubnu politiku koju stranke Trojke vode već godinu i po. Mislim da je jučer ovaj odlazak bio završni čin, da je to bila potpuna kapitulacija pred secesionističkom politikom Dodika i SNSD-a”, rekao je Džemal Smajić, zastupnik SBiH u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine.

“Ono što posebno mi iz Kluba SDA zamjeramo strankama Trojke da su još jednom pružili pojas za spašavanje predsjedniku SNSD-a i ponovo se doveli u situaciju da omalovažavaju, prije svega, institucije Bosne i Hercegovine, ljude koji su dali svoj glas za stranke Trojke, trčeći na noge predsjedniku SNSD-a”, istakao je Šerif Špago, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine.

Odlazak na noge lideru SNSD, ocjenjuju kao politički poraz, pogotovo u svjetlu rasprave u NSRS-u, ali i mitinga u Banjaluci koji je organizovan zbog protivljenja najavljenom usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN. Pitaju se i zašto predstavnicima Trojke nisu sporne Dodikove izjave u kojima govori da život sa Bošnjacima nije moguć?

“Na tom jučerašnjem političkom striptizu koji je organizirao Dodik za svoje političke partnere u vlasti na državnom nivou, lideri Trojke su, nažalost, pokazali neviđenu političku snishodljivost i spremnost da gdje god Dodik postavi šipku, u koje god vrijeme i u kojem god političkom ambijentu - oni su spremni da se bez zadrške uhvate za tu šipku i plešu po željama negatora genocida”, izjavio je Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine.

“Ovim putem poručujem strankama Trojke da prestanu ponižavati i omalovažavati građane da odu na noge čovjeku koji ruši ustavni poredak Bosne i Hercegovine”, naveo je Smajić.

“Očigledno je da Petorka, tačnije, Trojka plus SNSD i HDZ funkcioniše. Funkcionišu na principu da sve što u ovom konkretnom slučaju što SNSD želi Trojka ispunjava”, ocijenio je Milan Dunović, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine.

Da li je opozicija u pravu i hoće li stranke Trojke ispuniti želje svojih koalicionih partnera, mogli bismo vidjeti već na narednoj sjednici Zastupničkog ili Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, nakon sastanka u Istočnom Sarajevu, lideri koalicije najavili su da bi najkasnije za desetak dana u parlamentarnu poceduru trebale biti upućene izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Njihova najava dolazi nakon odluke visokog predstavnika i nametanja Izmjena izbornog zakona, a koje bi trebale omogućiti  poštene  izbore. No, kamen spoticanja strankama na vlasti trenutno nisu tehničke izmjene, već izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, provedba presuda Suda za ljudska prava, ali posebno način izbora, tačnije mandat i sastav CIK-a, koji bi vladajuća garnitura mijenjala, a nametnutim zakonom to je onemogućio upravo Kristijan Šmit. 

federalna.ba

Trojka Milorad Dodik SNSD Istočno Sarajevo
Ambasada SAD Milorad Dodik razdruživanje Republika Srpska
0 24.05.2024 10:51
Milorad Dodik Miloš Lukić suđenje
0 22.05.2024 20:02
Milorad Dodik Miloš Lukić Sud BiH
0 22.05.2024 15:54
Mreža Christian Schmidt Milorad Dodik
0 21.05.2024 21:28