videoprilog Branke Dakić (Dnevnik 2)

Onkološki pacijenti savjetuju – preventivni pregledi su veoma važni

Tačan broj oboljelih od karcinoma u Bosni i Hercegovini nije poznat jer na nivou države ne postoji registar onkoloških pacijenata. Ono što je poznato jeste da je taj broj u porastu, te da je sve više mladih koji obolijevaju. Suočavanje sa bolešću koja može biti smrtonosna nije nimalo prijatno, poručuju onkološki pacijenti iz Banje Luke i savjetuju – preventivni pregledi su veoma važni.

Karcinom je oboljenje koje iz korijena mijenja život - ne samo oboljele osobe već kompletne porodice. U to se, nažalost, uvjerila i Banjalučanka Ljiljana Vidović, kada joj je u 33. godini otkriven rak dojke. Liječenje je bilo mukotrpno i sporo.

„Hemoterapije, zračenje. Pošto je karcinom bio hormonskog tipa, morala sam da odstranim jajnike. To je trajalo godinu dana, liječila sam se, mučno, stresno. Poslije toga sam drugačija, počela sam više da cijenim život. Bilo je u tom periodu jako teško i stresno, za moju porodicu, za mene“.

Duga čekanja na preglede usporavaju liječenje, a onkološkim pacijentima svaki sat je bitan, jer karcinom je bolest koja brzo napreduje. Zato je smrtnost velika, smatraju onkološki pacijenti. Zahtijevaju i proširenje liste lijekova.

 „Pacijenti koji imaju visok protein PD-L1 - oni su kandidati za liječenje imunoterapijom i oni imaju listu čekanja, što je surovo u 21. vijeku. Vi čovjeku koji boluje od vrlo agresivne bolesti kažete da mora da čeka da neko drugi ili završi liječenje ili umre, pa da bi on došao na red“, govori Ana Korljan-Stjepanović, članica Udruženja oboljelih od karcinoma pluća „Diši za život“.

Miladinka Marčeta, članica Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke „Iskra“ ističe kako bi se trebalo ubrzati to da žena, u trenutku spoznaje tumora, u kratkom roku obavi pregled i da se što prije krene sa liječenjem: „Ja se sjećam sebe, meni je samo u glavi bilo da što prije krenem sa procesom liječenja, da bih što prije završila“.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da Fond zdravstvenog osiguranja RS u potpunosti snosi troškove liječenja oboljelih od karcinoma. Lijekovi su veoma skupi, pa tako liječenje jednog pacijenta na godišnjem nivou košta oko 150.000 maraka. Prije jednu godinu usvojen je i zakon koji predviđa da se oboljelima od malignih bolesti isplaćuje plata u punom iznosu.

 „Isto se odnosi i na roditelje koji su na bolovanju, zbog njege djeteta oboljelog od maligne bolesti. Pored navedenog, onkološki pacijenti mogu ostvariti pravo liječenja izvan i u ustanovama izvan RS-a, onda kada njihovo liječenje nije moguće u našim zdravstvenim ustanovama. U tim slučajevima Fond u potpunosti snosi troškove liječenja“, navode u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Oboljeli od raka kažu da nemaju nikakvu psihološku podršku, a da bi im ona itekako dobrodošla. Napominju da su procjene Svjetske zdravstvene organizacije da će se svaka druga osoba jednom u životu razboljeti od raka, što je, kažu, alarm da se hitno mora poduzeti nešto u cilju unapređenja liječenja. I još jednom upozoravaju – preventivni pregledi mogu spasiti život oboljelima.

federalna.ba

karcinom rak
karcinom karcinom grla karcinom vrata karcinom lica onkologija Kantonalna bolnica Zenica JU Kantonalna bolnica Zenica KBZ bolnica Zenica
0 15.01.2024 22:59
Sven-Goran Erikkson rak švedski trener
0 11.01.2024 09:16
Eniz Čolaković Hercegovačno neretvanski kanton HNK karcinom
0 11.11.2023 09:21
karcinom karcinom dojke renesansa Enida Glušac Dan ružičaste vrpce
0 07.10.2023 13:21
rak Svijet porast istraživanje
0 06.09.2023 08:56