videoprilog Branke Dakić (Federacija danas)

Okončana sjednica NSRS, Dodik poručio da će zakon o NVO biti vraćen u proceduru

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske okončana je kasno sinoć tačkom dnevog reda izbor i imenovanje.

Narodni poslanici su na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje izabrali Gorana Račića za predsjednika Upravnog odbora Agencije za osiguranje RS, a Boška Mekinjića, Milana Markovića i Vedranu Vrhovac za članove tog odbora, na period od pet godina.

Za članove Upravnog odbora Radio-televizije RS izabrani su Saša Andrijašević iz reda hrvatskog naroda i Dragana Čavka iz reda bošnjačkog naroda.

Vlada Republike Srpske je, podsjećamo, sa dnevnog reda povukla sporni Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija i to pred neposrednu raspravu o tom aktu koji je prethodno usvojen u formi Nacrta.

Predsjednik RS Milorad Dodik je, nakon što je ministar pravde RS Miloš Bukejlović saopštio tu odluku bez objašnjenja, rekao da je zakon povučen zbog dodatnog usaglašavanja.

- Pošto je Republika Srpska opredijeljena evropskom putu, dogovorili smo da ovaj zakon povučemo i dodatno usaglasimo sa zakonima koje imaju i primjenjuju pojedine evropske zemlje kako bismo ga uskladili s evropskom pravnom praksom. Znači, prijedlog je povučen na dodatno usaglašavanje i u dogledno vrijeme će biti vraćen u ponovnu proceduru - tvrdi Dodik.

Narodna skupština RS sinoć je u nastavku devete redovne sjednice usvojila nekoliko izvještaja i odluka.

Usvojeni su Izvještaj o radu MUP-a RS za 2023. godinu, Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Komisije za koncesije RS za 2023. godinu i Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2023. godinu.

Narodna skupština primila je k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeće BiH za 2023. godinu, Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2023. godinu i Informaciju o odlukama o pomilovanju u 2023. godini.

Usvojena je Informacija o obavezama koje za BiH i RS proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2023. godine.

Narodni poslanici usvojili su i Odluku o prihvatanju zaduženja RS kod Razvojne banke Vijeća Evrope po Projektu rekonstrukcije, izgradnje i opremanja objekata četiri psihijatrijske ustanove RS, kao i Odluku o davanju saglasnosti za otuđenje pokretne imovine – službenih vozila JP "Radio-televiziji RS".

federalna.ba/Fena

NSRS sjednica
sjednica Vlada Federacije BiH Nacrt zakona policijski službenici
0 18.07.2024 11:58
zaštita ličnih podataka Vijeće ministara sjednica
0 18.07.2024 08:08
budžet sjednica Srđan Amidžić
0 16.07.2024 15:51
Adnan Delić Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH sjednica
0 16.07.2024 13:17
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica Nenad Nešić Ustav BiH Izborni zakon
0 16.07.2024 08:06
sutra sjednica Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH budžet
0 15.07.2024 14:21