Schmidt: Svjedočimo političkoj agendi kojom se ugrožava teritorijalni integritet BiH

Schmidt: Svjedočimo političkoj agendi kojom se ugrožava teritorijalni integritet BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je tokom vanrednog sastanka s ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira razgovarao o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i prezentirao svoja zapažanja, a posebnu pažnju posvetio je ponovljenim najavama o otcjepljenju koje dolaze od strane rukovodstva bh. entiteta Republike Srpske, javlja Anadolu.

Kako je saopšteno iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR), Schmidt je istakao da se ovakve najave ponekad odbacuju kao puka politička retorika.

“Ja ne mislim tako: svjedočimo provođenju političke agende kojom se ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Zvaničnici Republike Srpske bi trebali objasniti svoju kritiku provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Otcjepljenje od države Bosne i Hercegovine u svakom slučaju nije opcija. Evropske integracije ne smiju biti dovedene u pitanje. Ali, moramo garantirati i prava entiteta, što već i radimo. Svi u Bosni i Hercegovini imaju pravo živjeti u miru i bez diskriminacije“, rekao je Schmidt.

Dodao je da su činjenice da ne postoji zakonsko pravo na otcjepljenje i da entiteti nisu države.

“Entiteti postoje samo zato što postoji Bosna i Hercegovina. Ko god to dovodi u pitanje prihvata sukob, a međunarodna zajednica to neće dozvoliti. Vrlo pažljivo pratimo da li se i kakve aktivnosti poduzimaju u Republici Srpskoj koje bi mogle voditi ka narušavanju reda u BiH“, naglasio je visoki predstavnik.

Naveo je da međunarodna zajednica garantira postojanje države Bosne i Hercegovine, kao i mir i sigurnost svih građana te zemlje.

“Niko nema pravo da to ugrožava. Svaki pokušaj destabiliziranja smatram ozbiljnim ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Građani ove zemlje napravili su iskorake ka pomirenju i suživotu koji su prije 30 godina djelovali nezamislivo. Stoga je jasno u kom pravcu sve zajednice u ovoj zemlji žele ići - ka prosperitetnoj budućnosti u Evropskoj uniji. To je ono što političke elite moraju ostvariti“, rekao je visoki predstavnik nakon sastanka.

federalna.ba/AA

OHR BiH