Održana združena terenska vježba 'Siguran Konjic 2024'

Održana združena terenska vježba 'Siguran Konjic 2024'

Simulirajući stvarne situacije koje se svakodnevno dešavaju na terenu Gradski štab civilne zaštite Konjic danas je organizovao združenu vježbu na pomoćnom terenu Gradskog stadiona u kojoj je učestvovalo 12 službi koje su pokazale na koji način sinhronizovanim djelovanjem mogu odgovoriti na poziv kada je riječ o saobraćajnoj nesreći sa životno ugroženim licima, o šumskim požarima, o sigurnosnom izazovu koji se odnosi na minska polja, te spašavanje unesrećenih u planinskim i nepristupačnim terenima.

- Osposobljenost, opremljenost i spremnost za adekvatan odgovor na sve izazove koji mogu ugroziti živote i materijalna dobra, ulijeva nam sigurnost i daje dodatni motiv da ukoliko budemo u situaciji i potrebi da hitno reagujemo, to činimo na ispravan i pravovremen način, kako nalažu pravila postupanja u ovakvim situacijama. Gradska uprava Konjic ulaže velike napore uz pomoć donatora u osposobljavanje i opremanje struktura civilne zaštite i svih ustanova i preduzeća, koja su svojim djelovanjem involvirana u aktivnosti koje zahtjevaju brz odgovor - kazao je Osman Ćatić, komandant Gradskog štaba civilne zaštite Konjic.

Dodao je kako dokazuju da se predanim radom i radom kojem se pristupa sa mnogo pažnje mogu ostvariti izuzetni rezultati na svim poljima, a posebno kada je sigurnost u pitanju.

"Ponosan sam na sve učesnike kojima čestitam i zahvaljujem na angažmanu da na ovaj način pokažemo svoju snagu i spremnost. Hvala CRS-u koji je pomogao realizaciju ovih aktivnosti u sklopu projekta Jačanja otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategije pripravnosti (PREPS) – kazao je Ćatić.

Vježbi je uz goste sa federalnog, kantonalnog i gradskog nivoa, prisustvovalo 70 učesnika iz 12 službi i 200 učenika gradskih osnovnih škola, koji su se mogli uz realan prikaz potrebnih radnji upoznati sa djelovanjem službi u slučaju potrebe, koje su direktno uključene u Gradski štab civilne zaštite Konjic, saopćeno je iz Gradske uprave Konjica.

federalna.ba/Fena

Konjic