Održana 12. Međunarodna ženska likovna kolonija tradicijskih umjetnosti

U selu Bila kod Livna održana je 12. Međunarodna ženska likovna kolonija tradicijskih umjetnosti. Budući da u današnjem balkanskom društvu žene umjetnice teže stječu pozornost publike od svojih muških kolega, prije trinaest godina samouki umjetnik iz Bile, Branko Ivanković Mito upustio se u hrabar poduhvat – organizaciju prve, a i danas jedine Međunarodne ženske likovne kolonije u BiH i šire.

Ovom jedinstvenom kolonijom želi ohrabriti žene u prenošenju tradicijskih vještina na nove generacije. Do sada smo vidjeli primjenu 15-tak različitih umjetničkih tehnika, a svaka je kolonija učilište na otvorenom.

„Jedno malo mikro usavršavanje. Znači to je druženje s ljudima različitih i karaktera, različitih osobnosti, a i poteza ruke, poteza kista, i na svakoj likovnoj koloniji čovjek nešto novo nauči, ono što nisi radio“, kazala nam je acc. slikarica Jagoda Kecman, predsjednica LKU „Vlaho Bukovac“ iz Splita.

„Kad se vide drugi radovi uči se iz toga, uvijek čovjek uči dok je živ. Najviše slikam ove livanjske motive, ulje na platnu i uživam u tome“, smatra Stjepanka Mihaljević, umjetnica iz Livna.

Ova se Šibenčanka tek u mirovini posvetila svom talentu.

„Počela sam radit' u 70-ima i na svojoj edukaciji. Pohađam tečajeve i intenzivno sudjelujem na kolonijama, doduše danas je ovo jedno posebno otkriće i jedan doživljaj“, kaže Mirjana Labura, umjetnica iz Šibenika.

„Danima, danima traje ispunjenost ljepotom, dočekom Mite, Jakice, to tko nije doživio ne može kroz priču ni saznati kako je, treba doći pa vidjeti, ispuniš se energijom, dobiješ volju“, rekla je Blaženka Bevanda, umjetnica iz Mostara.

„Jedinstvena manifestacija u BiH, bojim se da nije dovoljno institucionalno podržana i da u narednom periodu to treba promijeniti. Naš Mito i ova smotra zaslužuju puno više od ovoga što su do sada imali“, kaže Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta K10.   

Od Mite bi se moglo naučiti i kako se hrabro nositi sa životom. Premda mu je šećerna bolest uzela obje noge, a korona prisilila na prošlogodišnju stanku, od tradicije ne odustaje.

„Pa ja kao čovjek nikada ne poklanjam negativnoj energiji pažnju, ove godine sam osjetio da bi trebalo ići dalje živjeti, pa tko ostane, ostane“, pojašnjava Branko Ivanković Mito, organizator kolonije i vlasnik “ArtMit“ galerije.

Mitina galerija odavno je postala tijesna za ljepotu stvorenu ženskim rukama, te je cijela kuća postala veliki izložbeni prostor, a želja mu je da se i galerija i kolonija nađu u turističkoj ponudi Livna.

federalna.ba

ženska likovna kolonija Livno