Od danas ponovo omogućene posjete na KCUS-u

Od danas ponovo omogućene posjete na KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bit će omogućene od danas, svakog dana od 15 do 16 sati, saopćeno je u srijedu iz KCUS-a.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, prateći svakodnevno epidemiološku situaciju i vršeći nadzor nad kretanjem obolijevanja od akutnih respiratornih infekcija, bolesti sličnih gripi i teških oblika akutnih respiratornih stanja, smatra da je incidenca infekcija sličnih gripi u posljednje tri sedmice opala te je njihova preporuka ukidanje zabrane posjeta pacijentima u svim zdravstvenim ustanovama.

Podsjećaju na ranije utvrđena pravila prilikom posjete hospitaliziranim pacijentima u KCUS, koje su objavili putem sredstava javnog informisanja.

U bolesničkom prostoru na odjeljenjima standardne njege (pokretan i svjestan pacijent), dozvoljena je posjeta isključivo pet osoba u različitim vremenskim intervalima (jedna osoba u posjeti može boraviti isključivo 10 minuta).

Na odjeljenju pojačane njege (slabije pokretan ili nepokretan, slabije komunikativan pacijent) dozvoljena je posjeta dva člana uže porodice s maksimalnim zadržavanjem 15 do 20 minuta. U redovnoj posjeti takvom pacijentu, mogu boraviti isključivo četiri osobe u predviđenom vremenskom roku za posjete.

Na odjeljenju intenzivnog liječenja posjeta je dozvoljena samo jednom posjetiocu (npr. užem članu porodice) i to prema procjeni šefa odjeljenja. Posjeta je strogo vremenski ograničena na 10 do 15 minuta, uz obavezu poštivanja higijenskih procedura bolnice.

Pacijentima u terminalnoj fazi, posjete nisu ograničene i dozvoljavaju se isključivo članovima uže porodice. Kad je riječ o djeci u terminalnoj fazi bolesti, posjete osoba koje nisu članovi porodice omogućena je uz saglasnost roditelja. Posjete se realiziraju u dogovoru s osobljem Klinike.

Posjete pacijentu izvan redovnog termina može biti odobrena uz pisani zahtjev koji se može dobiti od osoblja Klinike.

Zahtjev mogu podnijeti članovi porodice isključivo iz opravdanih razloga, a odobrenje mogu dati isključivo odgovorna lica na Klinici.

U posjetu nije preporučljivo dovoditi djecu manjeg uzrasta.

Sugerišu da se ne donose hrana i napici pacijentima bez saglasnosti i uputa medicinskog osoblja. Na klinikama u kojima su osigurane tehničke/prostorne mogućnosti, posjeta izvan bolničke sobe isto može biti omogućena.

federalna.ba/AA

KCUS