videoprilog Dine Omanovića (Federacija danas)

Obnova mostarske Tepe u završnoj fazi, nisu svi zadovoljni izgledom

U toku je treća faza rekonstrukcije mostarske Tepe koja će obuhvatati postavljanje montažno-demontažnih kioska. Ovom rekonstrukcijom je uspostavljena nova tržišna infrastruktura na mostarskoj Tepi, radi unapređenja kvaliteta, higijene i sigurnosti hrane i primjene dobrih poslovnih praksi.

Rekonstrukcija jednog od simbola grada Mostara traje od 2014. godine po fazama u skladu s raspoloživim finansijskim sredstvima. No, ove godine napokon bi trebala biti potpuno završena obnova jedne od najstarijih tržnica u Bosni i Hercegovini.

„Sada smo pri završetku treće faze i planiramo četvrtu, gdje ćemo raditi pokrivanje, poplačavanje i ukrašavanje. Uskoro planiramo završetak radova i to je nešto što će predstaviti Tepu u punom sjaju. Sada je napravljeno kao kostur, nadamo se u sljedećoj fazi da će izgledati puno ljepše nego što sada izgleda“, navodi Maja Kajtaz, direktorica preduzeća Tržnice-pijace Mostar.

O samom izgledu današnje Tepe govorio je novinar i publicista Zlatko Serdarević koji smatra da ovo nije najsjajnije rješenje:

„Mi smo Mediteran. U Mediteranu su ekspresivne boje plavo, bijelo, zeleno kao u Dalmaciji. Međutim, nama se nameće kao u Zenici. Na kraju krajeva, ovo je sve zatvoreno. Ovo treba redizajnírati. Ustvari ovo ovako ne može da bude, ovdje nerado dolazim i neću dolaziti.“.

I građani su istog stava. Ovako ne bi trebao izgledati jedan od simbola grada Mostara, a posebnu pažnju treba obratiti na ilegalne štandove, kažu.

Bez obzira na sami izgled mostarske Tepe, rekonstrukcija će svakako omogućiti bolje i sigurnije uvjete rada svojim korisnicima, a građanima - raznovrsnu ponudu.

federalna.ba

Mostar Tepa