Obilježena godišnjica upotrebe alata koji olakšava kretanje roba na graničnim prelazima i carinskim terminalima

Nova verzija IT sistema za prekograničnu kontrolu roba (BIMS 2) koja je 2023. uspostavljena u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZIP) postala je neprocjenjiv alat koji poboljšava sigurnost i olakšava kretanje roba na graničnim prelazima i carinskim terminalima, istaknuto je danas na obilježavanju godišnjice implementacije tog sistema na Carinskom terminalu u Rajlovcu kod Sarajeva.

Direktor FUZIP-a Anis Ajdinović zahvalio je USAID-u na podršci u digitalizaciji Uprave implementacijom BIMS 2 sistema čime je unaprijeđen kvalitet u postupku inspekcijskog nadzora na graničnim prelazima BiH na području FBiH koji provode federalni granični inspektori te Uprave, ali i ubrzan protok roba u prekograničnoj kontroli u skladu sa zahtjevima CEFTA-e.

Pojasnio je da je taj sistem ubrzao administriranje predmeta u prekograničnoj kontroli roba i na taj način značajno olakšao rad federalnih graničnih inspektora, te omogućio brže, transparentnije, sigurnije i povoljnije pružanje usluga privrednim subjektima koji učestvuju u prekograničnom prometu roba.

Direktorica Misije USAID-a u BiH Courtney Chubb izrazila je zadovoljstvo što je sistem BIMS 2 stekao povjerenje graničnih inspektora FUZIP-a i postao neprocjenjiv digitalni alat koji im pomaže poboljšati sigurnost i olakšati kretanje roba na graničnim prelazima i carinskim terminalima.

Dodala je da je, pojednostavivši taj proces, BIMS 2 značajno poboljšao efikasnost, a uvoznici, izvoznici i špediterske kuće već su prepoznali vrijednost BIMS-a kroz brži rad.

Naglašeno je da su najvažnije funkcionalnosti novog sistema preciznije upravljanje najavljenim zahtjevima uvoznika i špediterskih kuća, standardizacija i automatizacija unosa podataka iz zahtjeva, automatizacija obračuna naknada koje plaćaju subjekti nadzora, potpuno administriranje pojedinačnih zahtjeva, uz jednostavnije praćenje statusa predmeta, napredne statističke i analitičke mogućnosti izvještavanja, povećan nivo razmjene informacija s drugim organima i institucijama vlasti, te unaprjeđenje sigurnosti sistema i podataka.

BIMS 2 razvijen je za Federalnu upravu za inspekcijske poslove u okviru USAID-ovog Projekta E-uprave.

federalna.ba/Fena

IT sistem BIMS 2 FUZIP godišnjica