Obilježena 32. godišnjica slavne Pofalićke bitke

Obilježena 32. godišnjica slavne Pofalićke bitke

Odavanjem počasti šehidima i poginulim braniteljima, te polaganjem cvijeća danas je kod spomen  obilježja u Pofalićima (Dom Hum) obilježena 32. godišnjica slavne Pofalićke bitke, kojom je 16. maja 1992. godine osujećen pokušaj srpskih agresorskih vojnih i policijskiih snaga da presjeku grad na dva dijela. 

Počast su odali i položili cvijeće predstavnici Općine Novo Sarajevo, Ministarstva odbrane KS, boračkih udruženja, učesnici bitke, članovi porodica i prijatelji.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović kazao je da su Pofalićka bitka i 16. maj veoma bitini za kulturu sjećanja, kao i sve odbrambene bitke i glavnom gradu.

- Ta bitka bila je od presudnog značaja, jer da se nismo obranili agresori bi presjekli grad i osvarili ono što su planirali. Mi smo herojski odbranili ovaj dio grada, pomjerili linije i izbacili neprijatrelje iz naselja i na taj način stvorli preduslove za daljnju odbranu ne samo grada Sarajeva već i BiH -  kazao je Osmanović.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović kazao je da su se okupili na ovom spomen obilježju da odaju počast ljudima koji su dali svoje živote za odbranu BiH.

-  Agresorske  snage JNA i jedinice SDS-a su 16. maja 1992. godine pokušale da presjeku grad na dva dijela. U tome nisu uspjeli zahvaljujući hrabrim pripadnicima odreda Pofalići i Velešići i pridruženim jedinicama iz drugih dijelova grada Sarajeva. Koliko je to značajan datum za Općinu Novo Sarajevo, ali i za BiH dovoljno govori da se 16. maj obilježava kao Dan općine – kazao je Tanović.

Učesnik Pofalićke bitke Sead Lagumdžić, kao pripadnik Velešićkog bataljona, kazao je da je to bila jedna od najznačjanijih bitaka i prekretnica za Armiju BiH, posebno za Sarajevo.

U Pofalićkoj bici poginuli su branioci Sarajeva Edin Krako, Miralem Miradžija i Muris Đelkić.

U nastavku programa održana je Centralna manifestacija obilježavanja Pofalićke bitke na Sportskom igralištu kod Centralne džamije u Pofalićima.

federalna.ba/Fena

godišnjica