Obavljena rasprava o Prijedlogu zakona o organizaciji tržišta vina u BiH

Obavljena rasprava o Prijedlogu zakona o organizaciji tržišta vina u BiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavili su na današnjoj sjednici raspravu o Prijedlogu zakona o organizaciji tržišta vina BiH, nakon što su prethodno podržali hitni postupak donošenja zakona.

Opozicioni poslanici su upozoravali tokom rasprave da ni ovaj zakon nije opravdao hitnost postupka, navodeći da je predlagač to i priznao u samom prijedlogu zakonu navodeći da će uslijediti njegova primjena tek za godinu dana.

Poslanici iz stranaka vladajuće koalicije naveli su da je zakonom predviđeno šest mjeseci za usklađivanje entitetskih zakona s državnim zakonom o vinu te donošenja dodatnih pravilnika.

Ovim zakonom potvrđuje se odgovarajuća usklađenost s regulativom Evropske unije u oblasti tržišta vina, navedeno je iz Vijeća ministara koje je predložilo da se zakonsko rješenje razmatra po hitnom zakonodavnom procesu.

S obzirom na značaj koji sektor vina ima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Prijedlogom zakona o organizaciji tržišta vina u BiH želi se osigurati veća konkurentnost i bolji pristup proizvođača iz BiH na evropskim i svjetskim tržištima, uz bolje uvjete za proizvodnju vina. Njime se preciziraju i odredbe o proizvodnji grožđa i vina, naveli su iz Vijeća ministara BiH.

Značajan dio zakona odnosi se na sistemsko uređenje oblasti u vezi s oznakama porijekla te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje tih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatiziranim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Rješenja predložena u ovom zakonu imat će višestruki pozitivan utjecaj na proizvođače grožđa i vina i njihovu potpunu registraciju za obavljanje djelatnosti, kao i na potrošače koji će imati cjelovit uvid u kvalitetu domaćih vina na tržištu, naveli su iz Vijeća ministara.

Glasanje o ovom zakonu uslijedit će nakon što poslanici obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina BiH
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH Parlament Federacije BiH
0 28.05.2024 17:56
Predstavnički dom Parlament FBiH
0 28.05.2024 11:53
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 21.05.2024 20:37
Predstavnički dom Parlament FBiH
0 22.04.2024 12:22
Predstavnički dom Parlamentarna skupština BiH sjednica
0 18.04.2024 12:27