videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

NSRS-ova zabrana Dodiku ne bi imala nikakvu pravnu snagu

U Sudu Bosne i Hercegovine 22. novembra počinje suđenje Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću. Može li Narodna skupština RS-a Dodiku zabraniti odlaske na ročista pred državni sud? Ovo pitanje otvoreno je nakon što je predsjednik entitetskog parlamenta Nenad Stevandić kazao da može. Opozicija u RS-u kaže kako je to društveno-politička fatamorgana, a pravnici i analitičari da takva odluka Skupštine RS-a ne bi imala nikakvu pravnu snagu.

Jedna od taktika Dodikove odbrane pred Sudom Bosne i Hercegovine mogla bi biti i odluka NSRS-a da entitetskom predsjedniku zabrani pojavljivanje pred sudom. Takvu mogućnost najavio je predsjednik Skupštine Stevandić.

„Nemojte misliti da mi u RS-u nemamo svoja rješenja i da mi nismo u mogućnosti da zabranimo Dodiku da dolazi na sudske procese, legalnim skupštinskim odlukama i zakonima, jer mi ne prihvatamo protektorat, ne prihvatamo da nam neko drugi nameće zakone i da se moramo konsultovati s ambasadorima ili s nekim OHR-om prije sastanka u Sarajevu“, rekao je Stevandić.

Takva odluka Skupštine ne bi imala zakonski osnov, reagovao je na Stevandićevu najavu poslanik SDA u NSRS-u Ramiz Salkić:

„Paradoks i presedan da je u ovom entitetu sve potčinjeno predsjedniku entiteta ne smije postati pravilo po kojem će sistem funkcionisati u cijeloj državi.“

Opozicija u RS-u sve naziva društveno-političkom fatamorganom u režiji entitetske vlasti. Stevandić spašava Dodika, kaže poslanik SDS-a Vukota Govedarica.

„Ovdje je stvar vrlo logična i Stevandićeva izjava dolazi iz činjenice da sva priča kako se ne poštuje Sud Bosne i Hercegovine pada u vodu jer Dodik svojim postupkom pokazuje da on poštuje Sud BiH.“

Eventualna odluka Skupštine kojom bi Dodiku bilo zabranjeno pojavljivanje pred Sudom BiH ne bi imala utemeljenje u pravu i ustavima RS-a i BiH, objašnjava advokat Aleksandar Jokić. Sud BiH ne bi imao nikakvu obavezu da se obazire na takvu odluku.

„Svaka odluka tog tipa bi bila isključivo političkog karaktera i ne bi se mogle propisati ni sankcije predsjedniku RS-a koji ne ispoštuje odluku NSRS-a takvog tipa, pogotovo imajući u vidu da se radi o sudskom postupku u kojem se Dodiku sudi kao građaninu zbog radnji koje je izvršio u svojstvu predsjednika RS-a. Ne sudi se formalno instituciji predjsednika RS-a“, objašnjava Jokić.

Slično misli i analitičar Stefan Blagić. On ne vjeruje da će se vlast u RS-u odlučiti na takav potez.

„Svako je obavezan da se odgovara pred Sudom i Tužilaštvom BiH onog trenutka kad bude optužen i kada dođe do procesa kao što je u slučaju Milorada Dodika. Ovo bi bila još jedna vrsta pravnog nasilja i sumnjam da će se oni odlučiti na ovaj korak“, kaže Blagić.

U međuvremenu, Sud BiH zakazao je glavni pretres u suđenju Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću za 22. novembar ove godine.

federalna.ba

Milorad Dodik Sud BiH NSRS
Mreža NSRS američke sankcije Crna lista
0 23.04.2024 21:55
Milorad Dodik Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 23.04.2024 13:52
NSRS američke sankcije sankcije
0 21.04.2024 18:24
NSRS genocid u Srebrenici negiranje genocida Tužilaštvo BiH
0 19.04.2024 21:07
NSRS Izborni zakon RS
0 19.04.2024 08:30