NSRS danas o crnim listama i samostalnim izborima
(Izvor: Arhiv)

NSRS danas o crnim listama i samostalnim izborima

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana danas, a za dnevni red je predloženo šest tačaka.

Prva tačka bi trebala biti, kako je navedeno, zaključni izvještaj nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, a koji je usvojila i Vlada RS.

Za ovu sjednicu predložena su i tri zakona - Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu - po hitnom postupku, Prijedlog izbornog zakona RS, Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS i Prijedlog zakona o imunitetu.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić ranije je izjavio da predloženi zakon o dopunama Zakona o radu definiše “zakonit način po kojem će svi građani koji se nalaze na crnim listama moći da primaju platu”.

- I ja sam tek sada počeo da čitam zakon, ne znam detalje. Uglavnom, sve će biti po zakonu - ustvrdio je Stevandić koji se i sam nalazi na crnoj listi SAD-a i kojem je blokiran račun u banci.

Što se tiče predloženog izbornog zakona, definisano je da RS samostalno organizuje lokalne izbore, te izbore za NSRS i za predsjednika RS, a što je reakcija na odluke visokog predstavnika o izmjenama Izbornog zakona.

Za danas u 18 sati najavljeno je i održavanje mitinga pod nazivom ‘Srpska te zove’ na Trgu Krajine u Banjoj Luci, na kojem će biti iskazano nezadovoljstvo inicijativom da se u Generalnoj skupštini UN-a usvoji rezolucija o Srebrenici.

Predstavnici opozicije su kazali da neće doći na mitnig, kao i da neće podržati predloženi izborni zakon RS.

federalna.ba/Fena

NSRS sjednica
Vlada ZDK sjednica Memorijalni centar Potočari školarina
0 24.05.2024 11:42
NSRS Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 22.05.2024 14:47
NSRS Igor Crnadak Srebrenica
0 22.05.2024 13:36