Novo izraelsko-palestinsko nasilje nakon racije u Jeninu

Novo izraelsko-palestinsko nasilje nakon racije u Jeninu

Palestinski militanti ispalili su u petak dvije rakete iz pojasa Gaze prema južnom Izraelu koje je presrela raketna odbrana, a Izrael je potom izveo udare u Gazi.

Do prekogranične razmjene vatre došlo je nakon izraelske racije na okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak, koja je dovela do najvećeg pojedinačnog broja poginulih u višegodišnjim sukobima.

Rakete su tokom noći aktivirale sirene u izraelskim zajednicama u blizini granice s Gazom, upozoravajući stanovnike da se sklone. Nije bilo izvještaja o povrijeđenima.

Izraelski Kanal 12 emitovao je snimak lansiranja izraelskih projektila presretača u noćno nebo iznad grada Aškelona, oko 12 kilometara sjeverno od Gaze, koja je pod kontrolom islamističke militantne grupe Hamas.

Nekoliko sati kasnije, izraelska vojska je saopćila da je izvela napade u Gazi. Palestinski svjedoci su saopćili da su izraelski avioni gađali logor za obuku Hamasa. Nije javljeno da je bilo povrijeđenih.

Napetosti su se rasplamsale nakon što su izraelski komandosi ubili sedam naoružanih napadača i dva civila tokom racije u gradu Jeninu. Hamas i manja militantna grupa Islamski džihad obećali su odgovor, ali nije bilo trenutnih poziva na raketiranje.

Nakon nasilja u Jeninu, palestinske vlasti su saopćile da prekidaju sigurnosnu koordinaciju s Izraelom, aranžman za koji se smatra da pomaže u održavanju reda na Zapadnoj obali i sprječavanju napada na Izrael. Više puta su zamrzavale saradnju u znak protesta.

Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da Izrael ne želi eskalirati situaciju, iako je naredio snagama sigurnosti da budu u pripravnosti.

Američki, UN-ovi i arapski zvaničnici razgovarali su s izraelskim i palestinskim frakcijama kako bi pokušali spriječiti sukob u Jeninu, području Zapadne obale na kome su pojačane izraelske operacije, da ne izazovu širu konfrontaciju.

Nasilje je poraslo nakon niza smrtonosnih palestinskih uličnih napada u Izraelu prošlog marta i aprila. Popratni diplomatski zastoj pomogao je u prikupljanju palestinske podrške Hamasu i Islamskom džihadu, koji odbijaju koegzistenciju s Izraelom - gdje Netanyahuova nova tvrdokorna desničarska vlada uključuje članove koji se protive palestinskoj državnosti, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Gaza Izrael sukobi