Novi sukobi izbili na armensko-azerbejdžanskoj granici

Novi sukobi izbili na armensko-azerbejdžanskoj granici

Susjedi sa Kavkaza uvučeni su u decenijama dug teritorijalni spor oko azerbejdžanske regije Nagorno-Karabah, naseljene Armenima, zbog koje su vodili dva rata.

U petak ujutro, "oružane snage Azerbejdžana prekršile su primirje u pravcu Sotka (istočni dio državne granice) koristeći bespilotne letjelice (dronove)", navodi se u saopćenju ministarstva odbrane iz Erevana.

Dvojica njenih vojnika su ranjena, a jedan je u kritičnom stanju, dodaje se.

Ministarstvo je kasnije saopćilo da su azerbejdžanske snage otvorile vatru koristeći teško oružje na armenske položaje u blizini sela Kut, u provinciji Gegarkunik u blizini granice s Azerbejdžanom.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su "armenske oružane snage otvorile vatru iz rovovskih minobacača na azerbejdžanske položaje" na granici.

U četvrtak je jedan azerbejdžanski vojnik poginuo, a četiri armenska vojnika su ranjena tokom graničnih sukoba.

Armenski premijer Nikol Pashinyan i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev trebali bi se sastati u nedjelju u Bruxellesu na razgovorima koje će predvoditi predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Suparnički lideri su se također dogovorili da se zajednički sastanu s čelnicima Francuske i Njemačke na marginama evropskog samita u Moldaviji 1. juna, saopćila je EU, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

 

Armenija Azerbejdžan