videoprilog Sare Jušić (Federacija danas)

Novi mobilni dijalizni aparat u Kantonalnoj bolnici u Bihaću

Kantonalna bolnica u Bihaću je dobila novi mobilni dijalizni aparat za tretman djece i odraslih u jedinici za intenzivno liječenje. U FBiH, ovaj aparat ima još UKC Tuzla, a bihaćkoj bolnici donirali su ga Udruženje „Srce za djecu“ i Organizacija “En-Nedžat” iz Kuvajta. Kvalitetno, pravovremeno i uspješno liječenje pacijenata su samo neki od ciljeva koji su rezultirali još jednom uspješnom saradnjom.

Prema zakonu o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, oni imaju pravo na najveće moguće očuvanje i zaštitu zdravlja, liječenjem i mjerama prevencije bolesti. Ali ako su uslovi zdravstvenih ustanova loši, onda primjena ovog zakona izostaje. S ciljem da se olakša pacijentima u Kantonalnoj bolnici u Bihaću osigurana su sredstva za nabavku prenosivog dijaliznog aparata.

„Mi prvi put imamo ovakav jedan aparat u našoj ustanovi. Aparat je izuzetno značajan zato što je mobilan - naše pacijente koji su na respiratoru ili nekom drugom pomoćnom sredstvu ne moramo voziti na odjel hemodijalize, sve ono što je potrebno našem hitnom pacijentu bit će odrađeno na samom odjelu gdje je i smješten“, objašnjava Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić.

U USK-u veliki je broj oboljele djece od malignih bolesti zbog čega je ostvarena saradnja sa Udruženjem „Srce za djecu“. Kažu, samo zajedničkim snagama mogu adekvatnije odgovoriti na izazove koje bolest sa sobom nosi.

„Ovdje je isto važno istaći da Unsko-sanski kanton redovno i kontinuirano podržava Roditeljsku kuću u Sarajevu. Imamo redovan grant i to je jedna dobra saradnja i mi želimo da to tako se i nastavi“, kazao je Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu“.

Ministrica zdravstva USK-a Zemina Kadirić (SDA) istakla je kako je proteklih godina Vlada USK-a izdvajala određena sredstva: „Prošle godine je to bilo 50.000 KM za rad Roditeljske kuće u Sarajevu. Sadašnja Vlada će nastaviti pomaganje ove kuće“.

Misija zdravstvenih ustanova i ljekara je da pacijentima pruže dostojanstveno liječenje, saglasni su naši sagovornici. I kažu, nadaju da će u budućnosti potreba za ovim uređajima bit sve manja, ali u slučaju potrebe nabavke trebaju biti povećane, jer ionako tegobno liječenje mora pacijentima biti olakšano.

federalna.ba

mobilni dijalizni aparat dijaliza dijalizni aparat dijalizni pacijenti kantonalna bolnica Kantonalna bolnica Bihać Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić Bihać