videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Nove izvršne vlasti u HNK-u još nema, od izbora prošlo 10 mjeseci

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu nema službenih pregovora nego traju takozvana „tiha pregovaranja“ - barem tako doznajemo s terena. No, to ništa ne znači u praksi jer vlasti još nema i čini se da će ovaj dio Hercegovine ući u jesen s vladom u još jednom tehničkom mandatu.

U kolovozu se ništa značajno nije desilo kada je riječ o dogovorima o uspostavi nove izvršne vlasti. Volja građana je, nažalost, na čekanju već više od 10 mjeseci.

„Činjenica da u Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10 nemamo vlast treba nas zabrinuti, treba preuzeti odgovornost za to. HDZ kao stranka pobjednica ima za to odgovornost i pokušavamo s partnerima pregovarati“, tvrdi Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

No, nema ništa službeno osim sporadičnih druženja uz kavu. Već mjesecima je tako. Ni posljednji službeni sastanak koji su koncem srpnja organizirali iz HDZ-a 1990, a kojem se odazvao samo SDP bez HDZ-a BiH i Republikanaca, nije napravio nikakav značajniji pomak.

„Zašto se sastanku nisu odazvali neki koji su bili pozvani, mišljenja sam da niko apsolutno nema luksuz da se ne odaziva na sastanke za formiranje nove vlade“, poručio je Ismet Lulić, predsjednik KO SDP-a HNK-a.

Visoki predstavnik je jednom od intervjua dao naslutiti da bi se i OHR mogao uključiti u proces formiranja vlasti u HNK-u.

„Ako osjetim da se samo primjenjuje taktika, a da se ne slijede ideje i razmišljanja pri kojima su kanton ili država na prvom mjestu, mogu se dogoditi određene političke odluke. Ne mogu se dobiti bodovi za EU ako se pri svakoj poteškoći u zemlji moli ili poziva visoki predstavnik da riješi to pitanje. Visoki predstavnik je u posljednje dvije godine dokazao da je spreman donositi teške odluke“, poručio je Christian Schmidt.

„Prije mjesec-dva govorio sam kako smo tu negdje, ti pregovori idu, ali stalno su u nekoj taktici usporavanja ili osporavanja. Bit ću, kao i obično, optimističan da je došlo vrijeme da to potpuno završimo u oba kantona“, istaknuo je Čović.

U ovom tjednu bi se mogli, doznajemo, dogoditi – istina - neslužbeni stranački sastanci. No, pouzdanih potvrda nema. Republikanci i DF su i dalje stava da će biti opozicija. Sve su kombinacije moguće, pa i one o široj koaliciji kako su to neki govorili i na početku pregovora, a koju bi činili HDZ BiH, SDA i SDP.

federalna.ba

HNK Hercegovačko-neretvanski kanton
HNK Predškolski odgoj i obrazovanje zakonski okvir
0 30.11.2023 12:14
HNK kolektivni ugovor
0 27.11.2023 14:40
Eniz Čolaković Hercegovačno neretvanski kanton HNK karcinom
0 11.11.2023 09:21