videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Nova tarifna pravila u RS-u samo paravan za poskupljenje struje?

Nakon dvadesetak dana čekanja u Službenom glasniku RS-a objavljena je odluka da je dosadašnji obračun potrošnje električne energije s tarifnim modelima neustavan, a Regulatorna agencija za energetiku donijela je ekspresno novu odluku o tarifnim stavovima. Kako su nadležni u RS-u došli od neustavnih tarifnih modela obračuna električne energije do njihove ekspresne ustavnosti? Jesu li nova tarifna pravila samo paravan za poskupljenje struje?

Igre riječi, pravnih pojmova i zavrzlama, ali rezulat identičan kao i u prethodnom period - cijena struje za građane će biti obračunata po osnovu tarifnih modela koji su u okviru nivoa potrošnje, pa će tako ponovo ostati tri različite cijene i to u grupama bijela, plava i crvena.

“Prilikom donošenja ove odluke Regulatorna komisija je vodila računa o sprovođenju Odluke Ustavnog suda RS-a, nediskriminaciji, odnosno jednakom tretmanu svih krajnjih kupaca, potrebi zaštite krajnjih kupaca i postepenosti promjena cijena za krajnje kupce iz kategorije domaćinstva u prelaznom periodu 2022-2024. godine”, naveli su iz Regulatorne komisije za energetiku RS-a.

Zanimljivo, ali nekoliko dana ranije ovaj scenario je najavio i premijer Radovan Višković (SNSD), koji je komentarisao i moguće tužbe protiv Elektroprivrede.

“Na osnovu ove odluke Ustavnog suda neće niko dobiti nijednu marku. Neće biti nijedna tužba i neće biti nijedna marka. Mi ćemo sad u razgovoru i s Ustavnim sudom i regulatorom utvrditi ko je žuti, zelene, crveni potrošač”, poručio je Višković.

Dok je cijela saga trajala, predsjednik Regulatorne komisije odlučio je da izbjegava medije, ali i Narodnu skupštinu, pa se nije pojavio ni na nedavnoj sjednici gdje je jedna od tačaka bila posvećena baš radu te komisije.

“Nisam ponosan na to što se predsjednik Regulatorne agencije za energetiku tri puta oglušio i nije došao u Narodnu skupštinu. To je sramota i njega i onih koji su ga tu izabrali, bez obzira što pripada vladajućoj strukturi”, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a (US).

Ogromna šteta je nanesena ovako neozbiljnim pristupom, a u energetskom sektoru vlada haos, te je na ivici ambisa, smatraju u opoziciji. Nabrajaju brojne probleme koji opterećuju rad Elektroprivrede.

“Imamo situaciju velikih tužbi drugih zemalja. Bojim se da će jedini spas biti privatizacija, što ne bih volio da se desi, ali očigledno se Elektroprivreda namjerno urušava”, smatra Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS-u.

“Od tarifnih opcija gdje su veći potrošači plaćali, pa do izgubljenih arbitraža gdje Termoelektrana Ugljevik treba nekoliko stotina miliona maraka isplatiti Slovencima i emitovati jednu trećinu struje”, naglasio je Nebojša Drinić, poslanik PDP-a u NSRS-u.

Drinić dodaje da je potrebna što hitnija rehabilitacija elektroenergetskog sistema i da se saniraju posljedice nedomaćinskog rada, ali da će te posljedice opet na kraju udariti po džepu građana RS-a. Dok građani sa strepnjom broje svaki potrošeni kilovat, Elektroprivreda pravi nove milionske ugovore za troškove oglašavanja u medijima.

federalna.ba

tarifni modeli poskupljenje struje
FERK poskupljenje poskupljenje struje poskupljenje električne energije
0 13.06.2024 18:31
struja poskupljenje struje
0 11.06.2024 15:12
Obrtnička komora poskupljenje struje Saopćenje
0 11.06.2024 13:07
Elektroprivreda BiH poskupljenje struje
0 28.05.2024 10:41
Edhem Bičakčić Elektroprivreda BiH poskupljenje struje
0 24.03.2024 21:51