Nova era međusobnog povjerenja: Španija i Maroko potpisali 20 sporazuma

Nova era međusobnog povjerenja: Španija i Maroko potpisali 20 sporazuma

Na prvom bilateralnom samitu na visokom nivou između Španije i Maroka u posljednjih osam godina, dvije zemlje potpisale su 20 sporazuma koji, prema riječima španskog premijera Pedra Sancheza, "konsoliduju novu eru međusobnog povjerenja i istinske saradnje".

Sanchez i 11 njegovih ministara sastali su se u četvrtak sa marokanskim kolegama kako bi, kako je kazao premijer, "uspostavili osnove za vrstu bilateralnih odnosa kakvu želimo sada i u budućnosti".

Osim 20 sporazuma, Sanchez je rekao da su dvije zemlje obećale da će izbjegavati politiku ili diskurs koji će "uvrijediti drugu stranu, posebno kada je u pitanju suverenitet".

Time je Sanchez vjerovatno aludirao na pretenzije Maroka na Zapadnu Saharu i dvije španske sjevernoafričke enklave - Ceutu i Melillu.

Rabat i Madrid su također uspostavili novi komunikacijski put koji će omogućiti državama da razgovaraju o hitnim pitanjima, ma koliko komplikovana bila.

Veze između Španije i Maroka pogoršane su nakon što je Madrid u aprilu 2021. godine dozvolio lideru pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare Ibrahimu Galiju da se liječi u španskoj bolnici.

Dvije zemlje su se, između ostalog, složile da pronađu nove načine "regulisanja migracije" i da normalizuju cirkulaciju između marokanskih i španskih teritorija.

Španija je takođe najavila kreditnu liniju od 800 miliona eura za španske kompanije koje planiraju ulagati u strateške sektore u Maroku kao što su voda, poljoprivreda, turizam i željeznica. Ostali sporazumi su se odnosili na kulturu, obrazovanje i jezik.

federalna.ba/AA

Maroko Španija