Norveška optužila bivšeg šefa Međunarodne biatlonske unije za korupciju

Norveška optužila bivšeg šefa Međunarodne biatlonske unije za korupciju

Bivši šef Međunarodne biatlonske unije (IBU) Anders Besseberg optužen je u ponedjeljak za "tešku korupciju" u Norveškoj zbog navodnog prikrivanja slučajeva dopinga u Rusiji u zamjenu za usluge, uključujući prostitutke i odlazak u lov.

- Postoji dovoljno dokaza da je on kontinuirano primao mito tokom razdoblja od deset godina - izjavila je javna tužiteljica Marianne Djupesland.

Dužnosnik norveškog Nacionalnog tijela za istragu i kazneni progon ekonomskog i ekološkog kriminala (Okokrim) dodao je da ozbiljnost slučaja naglašena kršenjem povjerenja koje njegove radnje predstavljaju u svjetlu njegove pozicije predsjednika IBU-a, prenosi AFP.

Prema saopćenju Okokrima, Besseberg, koji je bio na čelu Međunarodne biatlonske unije između 1992. i 2018. godine, primao je "mito u obliku satova, odlazaka u lov i trofeja, prostitutki i automobila".

Optužbe, koje se odnose na period od 2009. do 2018. godine, ponavljaju zaključke osuđujućeg izvještaja nezavisne komisije koju je uspostavio IBU, objavljenog u januaru 2021.

Anders Besseberg je negirao bilo kakvu krivnju.

- Besseberg tvrdi da nikada nije dopustio da bude korumpiran i da nije pokušao utjecati na antidopinški rad IBU-a u korist bilo koga - rekao je njegov advokat Christian Hjort za norvešku novinsku agenciju NTB.

IBU je u saopćenju naveo da su primili na znanje optužbe i da su sarađivali s Okokrimom "na ovom složenom i dugotrajnom slučaju" te da će "nastaviti nuditi bezuslovnu podršku u postizanju rješenja".

federalna.ba/Fena

Norveška