Njemačka policija istražuje trovanje ruskih disidenata

Njemačka policija istražuje trovanje ruskih disidenata

Njemačka policija pokrenula je danas istragu o mogućem trovanju ruskih disidenata u Berlinu, nakon što je novinar i aktivista prijavio zdravstvene probleme nakon sastanka disidenta u njemačkoj prijestolnici u aprilu, saopćeno je danas iz njemačke policije, prenosi AFP.

- Istraga je u toku - rekao je za AFP portparol berlinske policije, potvrđujući izvještaj njemačkog lista Die Welt.

Dva učesnika imala su zdravstvene probleme nakon sastanka ruskih disidenata u Berlinu 29. i 30. aprila, javila je ove sedmice ruska istraživačka medijska agencija. Sastanak je organizovao bivši prognani oligarh i kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski.

Jedan od učesnika, novinar koji je nedavno napustio Rusiju, doživio je nespecificirane simptome tokom događaja i rekao je da su možda počeli ranije. Morao je biti na liječenju u Univerzitetskoj bolnici Charite u Berlinu, gdje je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni također liječen od trovanja u augustu 2020. godine, prenosi AFP.

Druga učesnica, Natalija Arno, direktorka nevladine organizacije Fondacija Slobodna Rusija u SAD, osjetila je simptome kada je putovala u Prag sa sastanka u Berlinu. Otkrila je i da je njena hotelska soba bila otvorena, prenijela je agencija. Sljedećeg dana otputovala je u Sjedinjene Države, gdje živi posljednjih deset godina. Tamo se za pomoć obratila u bolnicu i nadležnim organima.

Arno je ove sedmice na Facebooku opisala simptome, jake bolove i utrnulost. Ona je napisala da su se prvi čudni simptomi pojavili i prije nego što je stigla u Prag i dodala da se osjeća bolje, ali da ti simptomi nisu potpuno nestali.

Posljednjih godina u inostranstvu i Rusiji otrovano je nekoliko protivnika Kremlja. Moskva poriče da su njene tajne službe za to odgovorne. U međuvremenu, evropske laboratorije potvrdile su da je Navaljni otrovan sovjetskim otrovom Novichok, prenosi STA.

federalna.ba/Fena

Njemačka